Radnici Tvornice obuće “Aide” krenuli pred Skupštinu TK-a

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

11:14 Radnici su upravo su poručuili nadležnima u skupštini da se u roku od sat vremena okupe svi čelnici iz svih klubova kako bi razgovarali o njihovim problemima.

– Dajemo im rok od sat vremena da se okupe i da nam se obrate jer su nam živci na izmaku, ne možemo više izdržati, a i smrznusmo se, ovo je nepodnošlivo, ova vlast je nesposobna.

Da li će nam se obratit ne znamo, a vidjet ćemo šta ćemo dalje, ali odavde za sada nećemo ići – kazala je Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida” Edina Aličić.

11:03 Protestima su se pridružili i Radnici Livnice i Konjiha iz Živinica.

10:38 Pred Skupštinom TK okupili su se radnici „Aide” iz sva tri pogona (Tuzle, Lukavca i Dubokog potoka), a podršku su im pružili i obespravljeni radnici DITA-e koji su se priključili protestima.

„Mi smo u svojoj državi stranci, ništa im ne značimo, nek nam daju azile, pa da idemo. Oglušili su se na naše probleme na koje ukazujemo bezbrojnim protestima. Ne znamo šta ćemo i kako ćemo danas, i ne znamo gdje ćemo završiti”, izjavila je predsjednica Sindikata radnika pogona Lukavac Alma Mrdžić.

Radnici uzvikuju „lopovi, lopovi, izlazite napolje”, te poručuju „riješite nas se jednom zauvijek time što ćete nam podijeliti azile i mi odosmo”.

„Ne znamo da li ćemo prenoćiti pred skupštinom ili na ulici, vidjet ćemo. Ne znamo gdje ćemo danas završiti”, kazao je zamjenik predsjednice sindikata radnika Tvornice obuće „Aida” Hasan Užičanin.

Veći broj policije osigurava zgradu Skupštine TK.

Predstavnici Tvornice obuće “Aida”, kako su u petak i najavili, upravo su krenuli pred Skupštinu TK-a, zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva u kojima zahtjevaju uvezivanja radnog staža i materijalnog zbrinjavanja sve do uposlenja, te zbog vlasti koja još nije formirana u TK-a, kako bi pokušala iznaći rješenje za njihove dugogodišnje probleme.

Radnici su ogorčeni i na dopis koji su dobili od Bahrije Umihanića, premijera Tuzlanskog kantona, u kojem, tvrde, izričito zabranjuje svako dalje okupljanje radnika, protesta, kao i blokade saobraćajnica.

– Upravo smo krenuli pred Skupštinu TK-a, uprkos Bahrijinom dopisu koji nam zabranjuje svako okupljanje Nama to ne može niko zabraniti, pa ni premijer. Radnicima je samo ulica ostala, a sada i nju hoće da nam oduzme. E, premijeru: “Neće moći!” – poručio je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida”

Dalje je naveo da radnicima provođenje mirnih protesta ne može niko zabraniti, kojima, kaže, traže ispunjavanje osnovnih radničkih prava.

– Oni zabranjuju, jer radnike iz dana u dan lažu i varaju. Radnicima se nije moglo zabraniti u Titino doba, a kamo li sada – podvukao je Užičanin.

Podsjećamo, radnici „Aide, kao i obespravljeni radnici propalih firmi su na zadnjem okupljanju u srijedu poručili vlastima da ukoliko im se do srijede, 24. decembra, ne uplate sredstva socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, taj dan će se uputiti pješke prema granici u Orašju, zato što, tvrde, žele napustiti BiH, jer u njoj sa ovakvom vlasti nema života.

bhreporter/Dnevni avaz