Redžepi: Želimo da i Bošnjaci regionom putuju samo s ličnom kartom

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

“Ovo je jedan od prioriteta iz predizbornog programa Nove demokratske stranke (NDS), i smatram ga važnim mojim osobnim ali i dostignućem Vlade u kojoj sam zamjenica premijera”.

Kosovo je voljno ukinuti vize za putovanja državljana Bosne i Hercegovine u tu državu.

Kako je za politicki.ba potvrdila Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade Kosova, namjera je da se državljanima Bosne i Hercegovine omogući ulazak na Kosovo i boravak u toj državi samo s biometrijskom ličnom kartom.

“Ovo je jedan od prioriteta iz predizbornog programa Nove demokratske stranke (NDS), i smatram ga važnim mojim osobnim ali i dostignućem Vlade u kojoj sam zamjenica premijera.

Sporazum će se najvjerovatnije zaključiti na predstojećem samitu jula mjeseca u Berlinu.

Ovaj projekat ima poseban značaj za mene i moje sunarodnike ovdje jer ćemo ojačati veze kao i stvorit solidne predispozicije za druge kulturne, nacionalne, obrazovne, familijarne, te kasnije i ekonomske veze Kosova sa Bosnom i Hercegovimom, a naravno, i dalje ćemo se bezrezervno zalagati za potpuno međusobno priznavanje Republike Kosova i BiH nastojeći da se to što prije i desi”, navela je Redžepi.

Ona je i predsjednica NDS-a.

Dodala je i da je “od vitalnog interesa za sve građane Kosova, posebno za naš bošnjački narod na Kosovu” da se mogu slobodno kretati regionom zapadnog Balkana samo s ličnom kartom.

Ova ideja i inicijativa je potekla od njemačke kancelarke Angele Merkel, a tretirana je i na Sofijskom samitu i Berlinskom pregovaračkom procesu.

Redžepi prenosi i da je formirana Radna grupa Vlade Kosovoa koja će formulirati pravni dokument u harmoniji sa ostalim državama obuhvaćenim ovim procesom “kako bi se bezvizno, odnosno samo sa čipovanom ličnom kartom, omogućilo slobodno međusobno posjećivanje i tranzitno kretanje unutar zemalja obuhvaćenim ovim sporazumom”.

Politički.ba