Potvrđeni su rezultati lokalnih izbora za 14 gradskih vijeća u entitetu FBiH, pet skupština općina u entitetu RS-u, 64 općinska vijeća u FBiH, 55 skupština općina u RS-u, 119 načelnika u BiH, 21 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrika BiH. Rezultati lokalnih izbora bit će objavljeni i u službenim glasnicima Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta.

– Od danas počinju da teku rokovi za konstituisanje općinskih i gradskih organa vlasti u BiH i Skupštine Brčko distrikta u skladu sa važećim pravnim propisima – rekao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

On je naveo kako nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora za Skupštinu Grada Zvornika.

– Rezultati za Grad Zvornik, odnosno za osnovnu izbornu jedinicu za Skupštinu Grada to će biti učinjeno naknadnom odlukom nakon pravosnažnosti odluke po žalbama – rekao je Bakalar.

Podsjetio je da rezultati lokalnih izbora za općinu Srebrenica i Grad Doboj također čekaju završetak započetih procesa.

Smrt kandidata u Travniku

– Rezultati lokalnih izbora za Srebrenicu i Doboj nisu ni utvrđeni jer se vode postupci o povredama izbornih procesa i eventualnog utvrđivanja odgovornosti izborne administracije. Rezultati za načelnika u Srebrenici, odnosno gradonačelnika u Doboju, te za Skupštinu općine Srebrenica i Skupštinu Grada Doboja bit će doneseni naknadnim odlukama. Bit će to učinjeno nakon završetka uloženih prigovora političkih subjekata, akreditiranih promatrača i birača na izborne rezultate. Ovakvo pravno stanovište potvrdilo je i Apelacijsko vijeće Suda BiH po više žalbi. U skladu s tim CIK BiH će rezultate za Srebrenicu i Doboj utvrditi dopunskom odlukom po provedbi neophodnih zakonskih radnji – istakao je Bakalar.

Istakao je da su rezultati za načelnika Općine Travnik utvrđeni, te da je potom Apelacionom odjelu Suda BiH dostavljena žalba koja je odbijena.

– U skladu s tim potvrdili smo rezultate i za načelnika Općine Travnik. Zbog smrti kandidata neće moći biti dodijeljen mandat. CIK BiH će donijeti odluke naknadno šta će biti urađeno u ovom slučaju – istakao je Bakalar.

Naglasio je da je CIK BIH nakon 5. decembra, kada su utvrđeni rezultati lokalnih izbora donio sedam odluka o naredbi za ponovno brojanje glasačkih listića sa 38 izbornih jedinica na 182 biračka mjesta u BiH, te glasova u Generalnom konzulatu u Minhenu.

– Nakon utvrđivanja izbornih rezultata dobili smo 300 podnesaka, zahtjeva i žalbi. U skladu s tim donijeli smo relevantne odluke – naveo je Bakalar.

Poručio je gradonačelnicima i načelnicima općina u BiH, te izabranim vijećnicima i odbornicima koji su osvojili mandate da zbog epidemioloških mjere neće biti kolektivnog uručenja uvjerenja o osvojenim mandatima.

– Ukoliko neki gradonačelnici i načelnici, odnosno općinska vijeća i skupštine općina i gradova izraze želju da im budu uručena uvjerenja na svečanim sjednicama u tom slučaju ćemo im izaći u susret. Uvjerenje će biti dostavljana u gradska i općinska tijela zajedno sa izjavama o prihvatanju ili odbijanju mandata i izjavom o imovinskom stanju – kazao je Bakalar.

Uskraćivanje budžeta za izbore

Rekao je da danas namjerno neće govoriti o predstojećim izborima za Gradsko vijeće Mostara, koji se održavaju u nedjelju 20. decembra. O tome će, kaže, biti govora naknadno i to u obraćanju javnosti u Mostaru.

Predsjednik CIK-a BiH govorio je i o teškoćama sa kojim su se susretali tokom 2020. godine.

Istakao je da je bilo prigovora na imenovanje članova CIK-a BiH, te da su im pojedini politički subjekti uopće osporavali pravo da raspišu izbore u BiH.

– Uskraćivanjem budžeta za izbore bili smo dovedeni u poziciju da se kroz institucije moramo boriti da budu održani lokalni izbori kao da su naše vlasništvo, a ne demokratsko pravo građana – rekao je Bakalar.

Uprkos svim osporavanjima, kaže uspjeli su ovjeriti učešće 543 politička subjekta i više od 30.000 kandidata za lokalne izbore u BiH. Uspjeli su, naglašava riješiti i brojne zahtjeve za registracijom birača iz inostranstva kojim su bili zatrpani, kao i onemogućiti nepravilnosti u tom procesu.