Sa lica mjesta: Sve je manje onih koji žele ginuti za Putina

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

A. Hadžić

“Silno sam obradovan kad sam na snimku nakon razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, prepoznao svog prijatelja, jednog od komandanata puka Azov, kao i još jednog poznanika.

I moj prijatelj i najveći broj zarobljenih pripadnika ovog puka razmjenjeni su za Medvešćuka, koji je, kao što je poznato, kum Vladimira Putina”, kaže u razgovoru za Politicki.ba sagovornik koji živi u Ukrajini.

Navodi da je trenutno iz Rusije krenuo val protivnika mobilizacije koji bježe, ne samo u Srbiju, Tursku, Finsku, kako prikazuju svjetski mediji, već i u zemlje koje graniče sa Rusijom u Aziji, pa čak i u Kinu.

“Kilometarski su redovi na granicama prema Azerbejdžanu, Moldaviji, Kirgistanu, Tadžekistanu. Bježe i u Mongoliju, Gruziju, Kazahstan.

Avionska  karta iz Moskve za Istanbul košta više od 3.000 dolara. Onaj ko ima novca, naravno, plati.

Inače, ruska vojska je u rasulu. Primamili su obećanjima o visokim isplatama za učešće u borbama, mnogobrojne muškarce iz sirotinjskih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Većina ih je izvarana.

Gledam snimak koji kruži svjetskim medijima o pogibiji Dagestanaca, mahom muslimana, koji su se pridružili ruskim snagama. Tačno je da ginu dobrovoljci iz sirotinjskog Dagestana, i da su to muslimani, ali to je minoran broj u odnosu na broj poginulih dobrovoljaca iz Burjatije.

Osim Burjata, visoki  broj poginulih su Jakuti, zatim dobrovoljci iz Kalmakije.

Kad pogledate strukturu onih koje su zarobile ukrajinske snage vidite ko sve ratuje za Rusiju”, kaže za Politicki.ba naš sagovornik sa lica mjesta.

Ističe da je stvorena fama o tobožnjoj snazi i neustrašivosti čečenskih boraca, koji neodoljivo, kaže, podsjećaju na vikend pljačkaše i silovatelje iz Srbije, Crne Gore i Rusije koji su u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu prelazili Drinu kako bi pljačkali i činili zločine.

“Čečenske dobrovoljce ovdje zovu tik-tok vojnici. Kadirov dobija novac od Putina za učešće čečenskih dobrovoljaca u agresiji na  Ukrajinu. A dobrovoljci dođu, opljačkaju, siluju, onda se fotografiraju kao bajagi u borbama, i bježe.

Potučeni su najprije kod Kijeva, pa onda, kod Donjecka i to im je bila velika škola. Njihovi dobrovoljci su učestvovali u mnogim zločinima pa i u zločinima u Buči.

Oni koji su preživjeli Mariupolj pričaju kako su čečenski dobrovoljci gladnom narodu prodavali komad kobasice za zlatni prsten”.

Svima je, kaže za Politicki.ba naš sagovornik iz Ukrajine, poznat sukob čečenskih i burjatskih dobrovoljaca u kome je ubijen jedan od poznatih čečenskih komandanata.

Naime, ruska komanda je na prve linije gurala burjatske dobrovoljce koji su redom ginuli, a Čečeni su išli za njima da, bajagi, “čiste teren”.

Kaže da to što je Putin krenuo u mobilizaciju rezervista mnogo govori o stanju ljudstva na ratištu- jednostavno, sve je manje dobrovoljaca koji žele ginuti za ruske interese.

Politički.ba