SAINT LOUIS Više od 600 posjetilaca na manifestaciji “Bošnjački piknik”

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

U parku Jefferson Barracks u St. Louisu (SAD) 3. maja je organizirana manifestacija pod nazivom “Bošnjački piknik”. Riječ je o projektu koji je razvijen kroz partnerstvo između lokalnih bošnjačkih organizacija i džemata, koji su ujedno i glavni inicijatori ovog događaja. Program je bio namijenjen bosanskoj zajednici u St. Louisu kao najbrojnijoj van Bosne i Hercegovine tako da se skupu odazvalo više od 600 posjetilaca, a čiji je osnovni cilj bio potaknuti druženje i pomoći razvoju ove bh zajednice.

Bosanska hrana, sportska takmičenja, sevdalinke i tradicionalno bosansko kolo bili su neizostavan dio ovog događaja. Prisutni su također imali priliku uživo čuti i sevdalinke uz pratnju harmonikaša Amira Saleševića u izvedbi polaznica Bosanske škole u St. Louisu. Održani su i turniri u fudbalu i odbojci gdje je velik broj mladih uzeo učešće.

– Sretan sam što sam sa svojom porodicom imao priliku prisustovati ovakvoj manifestaciji. Iako je samo mali dio naše zajednice prisustovao ovom lijepom pikniku, bilo je za svakoga ponešto od zabave, sporta do roštilja. Nadam se da ovo neće biti posljednji put i da se nećemo dijeliti po grupama, već da ćemo svi zajedno pokušati biti jedno, odnosno na okupu za bolje sutra za bolje budućim generacijama – kazao je Besim Mustafić iz Srebrenice.

– Ovo je bila prava milina, podsjetilo me na našu lijepu Bosnu i Hercegovinu i rahatluk. Djeca su se igrala, ljudi uživali i muhabetili uz naš lijepi sevdah – kaže Nana Sifa Muratović koja je u ratu izgubila muža i dva sina, a u St. Louisu živi s kćerkom i zetom.

– Važno je da smo svi zajedno nešto organizirali, jer ovo je samo početak, odnosno probijanje leda. Moramo u ovakve manifestacije uključivati omladinu koja je najvažnija za našu budućnost i opstanak te tako spriječiti asimilaciju u Americi. Nama trebaju lideri koji će biti primjer našoj djeci, a samo uz takve lidere i njihov rad možemo očekivati bolje sutra ovdje u St. Louisu, Americi i našoj domovini Bosni i Hercegovini – poručio je Fuad Fazlagić iz Sarajeva, jedan od učesnika na manifestaciji.

Ovo je bilo prvo druženje ovakve prirode, a kada to spomenem moram naglasiti da je to bilo organizirano izrazitim naporima naša tri džemata i zato im se duboko zahvaljujemo. Sve to je pokazatelj da i pored svih nesuglasica koje su nas godinama pratile, dobra hrana, lijepa riječ i vesela muzika sjedinjuju ljude u pozitivnom duhu – kazala je Šejla Kurtić, jedna od učesnica piknika. Ona je dodala da je nakon piknika upriličen interaktivan čas Bosanske škole St. Louis koji je prisutnoj djeci na zanimljiv način ponudio dosta korisnog znanja. U nadi da ćete javnost u Bosni i Hercegovini upoznati s našim aktivnostima, srdačno Vas pozdravljamo.

bhreporter/avaz