Sarajlija je heroj u Vinkovcima: “Meni je majka dala život, ja sam njoj produžio”

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Robert Perić-Komšić, Sarajlija koji nosi dres vinkovačke Cibalije, postao vijest u svjetskim medijima od Španije do Argentine.

Fudbaler velikog srca, koji je 2016. godine karijeru počeo u Željezničaru, kako bi pomogao bolesnoj majci bio je spreman okončati karijeru.

Njegova majka Ljiljana je u proteklih 13 godina imala tri neuspjele transplantacije jetre s mrtvog donora, a onda je Robert u martu spakirao stvari i krenuo u Istanbul na operaciju kako bi joj se transplatirala njegova jetra. Neposredno prije odlaska u Tursku zabio je gol Jarunu, što mu je mogla biti posljednja utakmica u karijeri.

– U tom trenutku nisam uopće razmišljao hoću li ikad više zaigrati fudbal. Imao sam jasnu misiju, da mama bude dobro. Sve ostalo je bilo sporedno – rekao je lokalnom portalu Vinkulja:

– Mama je veći heroj od mene. Ne daj Bože nikome ono što je ona proživjela u proteklih 13 godina. Imala je tri neuspjele transplantacije jetre s mrtvog donora. Propala je ideja i da živi donor bude brat Vedran čija je jetra bila masna. Otac Nedeljko ima više od 50 godina što je uz masnu jetru jedan od dva eliminirajuća faktora za donorstvo.

Rizik je bio ogroman, a mami je vrijeme istjecalo. Bila je životno ugrožena, trbuh joj se punio vodom i bilo je pitanje dana.. U trenutku kada sam saznao da su sve ostale opcije iscrpljene spakovao sam stvari i odletio za Istanbul – prisjeća se Sarajlija koji živi u Vinkovcima.

Nekoliko dana prije 23. rođendana odstranili su mu 70 posto jetre u istanbulskoj klinici. Četiri mjeseca poslije tog kompliciranog zahvata Robert se vratio na trening Cibalije. Trenutno je pošteđen direktnih duela, ali uskoro neće biti razloga za poštedu.

– Bogu hvala, sve je prošlo OK, i operacija i oporavak. Oboje smo dobro, ja sam gotovo spreman za povratak na teren. Mama je nakon 13 godina borbe dobila novi život – izjavio je Robert.

Argentinska sportska televizija TyC Sports na svom portalu ističe: “Premda u fudbalu često gledamo rivalstvo koje nas dijeli, u toliko brojnih drugih slučajeva možemo vidjeti kako protagonisti ovog prekrasnog sporta imaju veliko srce”. Priču su objavile i španske sportske novine AS, te meksički Record.

– Bježim od neke priče o herojstvu, učinio sam ono što bi vjerujem učinio svako onaj ko je odrastao u funkcionalnoj porodici – rekao je Robert, dodavši:

– Meni je majka dala život, ja sam njoj produžio!