Scholz: Prvo zapadni Balkan pa Ukrajina

“Postoje jasni kriterijumi za pristupanje Evropskoj uniji: stabilna demokratija, garancija vladavine prava i funkcionalna socijalna tržišna ekonomija. Ovaj okvir se primjenjuje. Inače, obećali smo zemljama zapadnog Balkana da će uskoro postati članice EU. Mnogi od njih su godinama naporno radili na tom cilju – i do sada su bili razočarani.

Poenta je da kriterijumi za pristupanje nisu razvodnjeni. Ovo je toliko važno jer stalno raspravljamo među trenutnim članovima da li se svi uvijek pridržavaju naših pravila. Stoga mora biti još jasnije da država može postati članica EU ako je trajno liberalna demokratija i može garantovati vladavinu prava i socijalno tržišno gospodarstvo”, poručio je kancelar Njemačke Olaf Scholz.

U velikom intervjuu za T-online.de, on je ponajviše govorio o situaciji u Ukrajini i odrazima na evropsku i njemačku političku scenu.

No, osvrnuo se i na zapadni Balkan.

Odgovarajući na jedno od pitanja on je posebno govorio o Sjevernoj Makedoniji, državi koja je, da bi ušla u NATO i odblokirala svoj evropski put morala promijeniti i ime.

Istakao je posebno “hrabrost bivšeg šefa vlade Sjeverne Makedonije da čak i pregovara o imenu svoje zemlje s Grčkom za ulazak u EU. Za to nije adekvatno nagrađen”.

“Što prije budemo mogli održati svoja davna obećanja zemljama zapadnog Balkana, to ćemo mi kao EU biti vjerodostojniji svim članicama koje teže”, poručio je.

On nije reagirao na pitanje novinara da li njegovi stavovi znače da se u EU prvo treba primiti zapadni Balkan, pa Ukrajina.

“Naravno da ćemo pratiti Ukrajinu na njenom evropskom putu. Evropsko vijeće u Versaju je upravo to potvrdio”.

Osvrćući se na rusku agresiju, Scholz je rekao:

“Jedno je jasno: Rusija nije postigla nijedan od ratnih ciljeva spomenutih na početku. Ukrajina nije osvojena i brani se velikom vještinom, hrabrošću i požrtvovnošću. NATO se nije povukao, već je čak povećao svoje snage na istočnom krilu alijanse. A Alijansa će biti još jača kada Finska i Švedska uđu u NATO.

Sama ruska vojska pretrpjela je značajne gubitke, daleko više nego u deceniji sovjetske kampanje u Afganistanu.

Putinu bi postepeno trebalo postati jasno da je jedini izlaz iz ove situacije postizanje sporazuma sa Ukrajinom”.

On je ostavio da Kijev i Moskva definiraju detalje svog mirovnog dogovora.

Politički.ba