SDP: Uvesti obavezu PCR testiranja za građane Srbije koji ulaze u BiH

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da treba uvesti obavezno PCR testiranje za građane Srbije prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu te poziva Vijeće ministara BiH da bez odlaganja odluči o takvim recipročnim mjerama Srbiji.

Prema saopćenju SDP-a, diplomatski je skandal bez presedana to što je Republika Srbija uvela diskriminatornu odluku prema kojoj građani jednog dijela Bosne i Hercegovine ne moraju raditi PCR testiranje kad ulaze u Srbiju, za razliku od građana BiH iz druge administrativne jedinice.

– Bosna i Hercegovina mora reagirati brzo i odlučno i uvesti obavezu PCR testiranja za sve građane Srbije prilikom ulaska u našu zemlju. Republika Srbija koja svojim postupcima opet forsira i nameće podjele u Bosni i Hercegovini mora biti svjesna da njeni postupci neće ostati bez odgovora institucija naše države. Uvođenje obaveznog testiranja smatramo nužnim i iz razloga što Republika Srbija bilježi dramatičan porast broja oboljelih od koronavirusa, kojih je samo u decembru već više od 150.000 – citat je iz saopćenja SDP-a.

Tražeći mjeru obaveznog PCR testiranja prilikom ulaska u BiH za sve građane Srbije, SDP-e ističe da od institucija Bosne i Hercegovine očekuje da postupe hitno u interesu zaštite zdravlja svojih građana.