29/03/2024 10:55

Bektić: Minimalna plaća od 406 KM je vrijeđanje dostojanstva ljudi, mora se povećati

Minimalna plaća u Federaciji BiH, koja iznosi mizernih 406 KM, tema je zbog koje je prekinuta posljednja sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za FBiH 15. jula.

Mevludin Bektić, predstavnik dijela Sindikata BiH, kazao nam je da je za danas zakazan Kolegij ESV-a, ponovivši da ni o jednoj temi u ime granskih sindikata koje predstavlja neće govoriti na ESV-u dok se ne riješi pitanje minimalne plaće.

Počeli odustajati od najniže plaće

– Imamo Kolegij ESV-a za FBiH na kojem treba da se utvrdi termin naredne sjednice, ali i njen dnevni red na koji očekujem da će se staviti minimalna plaća. Moram kazati kako su socijalni partneri Vlada Federacije BiH i Udruženje poslodavaca FBiH počeli odustajati od najniže plaće, ali ja ću ostati istrajan u onome što smo obećali, da nećemo o drugim zakonima ni govoriti na ESV-u dok se ne riješi pitanje najniže plaće u FBiH. I to je definitivno moj, odnosno, stav granskih sindikata koje predstavljam – rekao nam je Bektić.

Dodaje kako je stav Vlade FBiH da minimalnu plaću više ne treba stavljati na dnevni red ESV-a i da je sada do Sindikata i poslodavaca da se dogovore o njenom iznosu, a što je po njemu neprimjereno i degutantno.

– Moj lični i stav kolega je da ne želimo na ESV-u razgovarati o drugim temama, ako ne bude razgovora o minimalnoj plaći. Mi smo dali svoj prijedlog o minimalnoj plaći na ESV-u, a to je 700 KM neto. Međutim, tu je bila i priča poslodavaca kako se ne može povećati minimalna plaća, a ne kako može, ignorantski su se ponijeli prema našem stavu. Poslodavci nisu spremni razgovarati o najnižoj plaći dok se u Parlamentu FBiH ne usvoje zakoni o doprinosima i porezu na dohodak. Ali život ide dalje i ne može se čekati da se ti zakoni usvoje. Po meni 406 KM minimalne plaće je vrijeđanje dostojanstva ljudi, nema se šta o tome pričati više. To je izrabljivanje – naglašava Bektić.

Osvrnuo se na jedan od prijedloga poslodavaca, da se minimalma plaća utvrđuje prema branšama.

Povećanjem minimalne plaće, povećale bi se i ostale

– To je nemoguće uraditi, to ne postoji ni u jednoj zemlji u okruženju. Može se govoriti o najnižoj satnici ili minimalnoj plaći. Povećanjem minimalne plaće povećale bi se i ostale, i to je neminovnost. Imamo cijene koje divljaju svaki dan, ako uskoro ne bude povećanja minimalne plaće, ući ćemo u jednu paranoju i svi mladi će otići van zemlje – govori Bektić.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.