28/03/2024 15:28

Može li se fudbalsko prvenstvo BiH igrati tokom ljeta

Nakon druge videokonferencije UEFA-e s predstavnicima svih 55 članica UEFA-e, Izvršni odbor evropske krovne kuće fudbala donio je odluku da se do daljnjeg odgode utakmice nacionalnih muških i ženskih reprezentacija koje su trebale biti odigrane u junu ove godine, uključujući i utakmice baraža za Evropsko prvenstvo.

Najtopliji mjeseci

Odgođene su i sve prijateljske utakmice pod okriljem UEFA-e, kao i završnice evropskih prvenstava za omladinske muške i ženske kategorije (U-19 i U-17). Do daljnjeg je odgođena i završnica UEFA futsal Lige prvaka. Rokovi koji se odnose na sva UEFA-ina takmičenja 2020./21. također su prolongirani, uključujući i rok za registraciju igrača.

Nacionalna prvenstva će, navodno, biti nastavljena u julu i avgustu, ako to dozvoli epidemiološka situacija, makar pred praznim tribinama. Međutim, postavlja se pitanje može li se u našoj domovini igrati i u najtoplijim mjesecima, s obzirom na to da stadioni u Bijeljini, Doboju kod Kaknja i Ugljeviku nemaju reflektore.

– U svakom slučaju, tražit ćemo najbolje rješenje. Trenutno ni mi ne možemo znati sve, jer je i UEFA sve odluke dala okvirno – rekao je generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić za „Dnevni avaz“ te dodao:

– Ne bismo ni mi, kao prvo, izlagali igrače mogućnostima od povreda, a također nastojat ćemo ispoštovati i humani princip rada kako bismo sačuvali njihovo zdravlje. Na kraju krajeva, zdravlje igrača nam je najbitnije. Ni mi uopće ne znamo kako i do kada će trajati ova pandemija.

Jedan za drugim

Džemidžić ističe da će NSBiH uraditi sve što je u interesu igrača i zaštite njihovog zdravlja, ali i klubova i takmičenja.

– Budite sigurni, sve ćemo preduzeti i razmotriti prije konačne odluke – dodaje generalni sekretar kuće bh. fudbala.

S obzirom na to da je UEFA odgodila i otkazala sva ovogodišnja takmičenja za narednu godinu, Džemidžić je to uporedio s goblenom. Kako kaže, ne znaš gdje ćeš provući konac.

– Termini idu sve jedan za drugim, ali šta je, tu je. Najvažnije je da se što prije i što bezbolnije završi ova pandemija – za kraj je rekao Džemidžić

Džemidžić: Tražit ćemo najbolje rješenje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.