Na Vlašiću 7. septembra brdsko-biciklistički maraton

Međunarodni brdsko-biciklistički maraton „XCM Vlašić 2019“ bit će održan 7. septembra na Vlašiću, a organizatori ističu da su pripreme za tu sportsko-turističku manifestaciju uveliko u toku.

Čekaju prijave

Naglašavaju također da vlada ogromno interesiranje za ovim maratonom koji će i ove godine, kako vjeruju, okupiti brojne rekreativce, ali i najpoznatije i najbolje bicikliste iz BiH i regije.

Prema posljednjim informacijama, trenutno je prijavljeno više od 130 učesnika, ali organizatori očekuju da će ih biti još puno više.

Brdsko-biciklistički maraton „XCM Vlašić“ sastoji se od dvije staze koje su dobile simbolične nazive po uzoru na prepoznatljive travničke porcije ćevapa – „mala“ (36 km), „velika“ (75 km), te je ova vožnja ujedno i idealna prilika da se najatraktivniji predjeli planinske ljepotice Vlašić dožive na jedan drugačiji način.

Predsjednik Organizacionog odbora „XCM Vlašić 2019“ Marin Nakić kazao je da je utrka rekreativnog karaktera i da se svi mogu takmičiti bez obzira imaju li licencu ili ne, s tim da je prilagođena sportistima i rekreativcima koji u ovisnosti o vlastitoj spremnosti i vještini mogu izabrati jednu od dvije ponuđene staze.

Dobro druženje

Osim atraktivnog nagradnog fonda, u okviru kojeg će biti dodijeljene brojne nagrade u dvije kategorije, organizatori su osigurali svim učesnicima ručak poslije utrke.

– Ovo nije samo utrka. Ovo je događaj koji okuplja sve zaljubljenike u prirodu, biciklizam i avanturizam, ali i u dobro druženje, uz hranu i piće – naglasio je Nakić.

Pokazati izdržljivost

– Oni koji voze ovakvu vrstu utrke po prvi put mogu ležernije pristupiti utrci. Oni spremniji mogu pokazati svoju izdržljivost i kondiciju na dužoj relaciji, ali i uživati i vidjeti puno više te sasvim sigurno doživjeti nezaboravno iskustvo – istakao je Nakić.

Idealna destinacija

Biciklistički klub „Tempo“, u saradnji s Turističkom zajednicom SBK, na ovaj način želi afirmirati srednju Bosnu kao idealnu turističku biciklističku destinaciju te popularizirati potencijale zastupljene na ovom području za bavljenje biciklističkim turizmom.

Dnevni avaz