Nurkić htio kupiti vakcine za cijelu BiH

“Oni samo imaju donacije, ali nedovoljne za vakcinaciju ljudi”, kaže Nurkić. “Pokušao sam kupiti za cijelu zemlju. Skupio sam novac, napravio plan i sve. Ali još uvijek to ne možemo učiniti. Čak i ako pronađemo vakcine, pretpostavljam da američki zakoni kažu da sve dok se američki narod ne cijepi, vakcine se ne mogu prodati”.

“Ima još toliko toga što je važno. Za centra Portland Trail Blazersa Jusufa Nurkića, koji kaže da je od virusa izgubio nekoliko članova porodice, zadatak koji je pred njim je od vitalnog značaja.

Njegovu matičnu zemlju, Bosnu i Hercegovinu, opustošio je COVID-19.

Više od 200.000 potvrđenih slučajeva i 9.600 smrtnih slučajeva prijavljeno je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ali još uvijek ima vrlo ograničen pristup vakcini.

“Oni samo imaju donacije, ali nedovoljne za vakcinaciju ljudi”, kaže Nurkić. “Pokušao sam kupiti za cijelu zemlju. Skupio sam novac, napravio plan i sve. Ali još uvijek to ne možemo učiniti.

Čak i ako pronađemo vakcine, pretpostavljam da američki zakoni kažu da sve dok se američki narod ne cijepi, vakcine se ne mogu prodati.

Dakle, ne znam šta drugo da radim.

Zaista sam pokušao”, izjavio je proslavljeni bh. košarkaš za za američku TV mrežu ESPN sport

Još je teže, kaže Nurkić, znati koliko zaliha vakcina u Sjedinjenim Državama ostaje neiskorišteno, a koje bi rado kupio za svoju zemlju.

“Sve ove zemlje pate, a vi ih imate. SAD su, očito broj 1 na svijetu, imaju cjepiva i ljudi se ne žele vakcinisati,” kaže on.

“Samo osjećam da je čovječanstvo nekako propalo, jer bi sve zemlje u okolini trebale dobiti barem neke od tih vakcina, zar ne?”

Prošlog jula, taman kad je NBA takmičenje počelo na Floridi, Nurkić je saznao da je njegova baka u Bosni i Hercegovini oboljela od COVID-10 – a mogućnosti liječenja bile su ograničene.

“Nakon 17 dana preživjela je COVID”, kaže Nurkić. “Onda je, 19. dana, imala srčani udar. Bilo je nevjerovatno”, prenosi Ramona Shelburne, istaknuta novinarka ESPN-a njegove riječi.

Nurkić je vijest da je umrla dobio dok je bio u autobusu koji ga je vozio na utakmici.

“Tada sam poželio da jednostavno sjednem na avion i odem joj na sahranu,” kaže on.

Dodaje da žali što nije mogao.

“Teško je kada ste daleko. Stvarno teško”, prenosi njegove riječi Shelburne.

Politički.ba