Odlazi li legendarni trener: Sparsi već našli zamjenu za čovjeka sa pet NBA titula

Da li se jedna od najvećih trenerskih karijera u historiji košarke bliži kraju?

Legendarni kormilar San Antonio sparsa Greg Popović (Gregg Popovich, 70) nije precizirao da li će i naredne sezone predvoditi slavnu NBA ekipu, što je bio signal da generalni menadžer “Mamuza” Ar Si Baford (R. C. Buford) već krene u potragu za njegovim nasljednikom.

Popović je u aprilu potpisao novi ugovor na tri sezone, ali je rekao da će o nastavku karijere odluku donositi godinu za godinu.

“CBS Sports” prenosi da je, navodno, u prvom planu Bafordov prijatelj Bil Self (Bill), jedan od vodećih trenera američke univerzitetske lige (NCAA). Self (56) još od 2003. godine vodi Kanzas univerzitet sa kojim je 2008. osvojio titulu NCAA prvaka te igrao tri finalna turnira lige.

Self je prije dvije godine postao i stanovnik košarkaške Kuće slavnih u američkom Springfildu. Sa zaradom od 7,5 miliona dolara godišnje je treći na listi najbolje plaćenih NCAA trenera. No, činjenica da je njegov univerzitet pod istragom NCAA lige zbog mogućih nepravilnosti prilikom dovođenja igrača i prijeti mu kazna, mogla bi Selfa odvesti na novu dužnost.

U Sparsima bi naslijedio čovjeka koji je ovom klubu donio pet titula prvaka NBA lige (1999, 2003, 2005, 2007, 2014), a tri puta je biran za trenera godine (2003, 2012, 2014) i četiri puta vodio All-star tim (2005, 2011, 2013, 2016).

Na klupu “Mamuza” je sjeo 1996. godine, kada je kao generalni menadžer Sparsa otpustio Boba Hila (Hill) i preuzeo njegovo mjesto. Popović je rekorder među trenerima prema broju pobjeda u historiji NBA ligi, računajući i regularnu sezonu i plej-of (ukupno 1.424).

No, San Antonio je ove sezone u slaboj formi, u prva 23 meča upisali su samo devet pobjeda, što bi također moglo biti jedan od razloga za eventualni odlazak Popovića.

Dnevni avaz