29/03/2024 1:32

Podvig legendarnog košarkaša: Džejms se ponovo upisao u historiju

Lebron Džejms (LeBron James) postao je prvi košarkaš u NBA historiji koji je postigao tripl-dabl protiv svih 30 klubova u najjačoj svjetskoj ligi u meču u kojem su njegovi Los Anđeles lejkersi savladali Oklahoma Siti tander.

U pobjedi od 112:107, legendarni krilni igrač imao je 25 poena, 11 skokova i deset asistencija. Strijelce Lejkersa, koji su vodeći tim Zapadne konferencije s omjerom od 12-2, predvodio je centar Entoni Dejvis (Anthony Davis) sa 34 koša.

Tri titule

No, najveću pažnju privukao je podvig Džejmsa, čiji je 86. tripl-dabl (dvocifreni učinak u tri statističke kategorije u jednom meču) u karijeri ušao u historiju.

Čovjek s tri naslova NBA prvaka i četiri MVP nagrade za najboljeg igrača sezone rekao je da rekord ne bi bio moguć bez podrške saigrača i trenera tokom karijere koja je počela još 2003. godine.

– Prvi mi je čestitao trener Frenk Vogel nakon utakmice. Mislio sam da se šali, zbog mojih sedam izgubljenih lopti, jer nisam ni pretpostavljao da sam oborio ovaj rekord. Iskreno, ne znam šta bih rekao.

Imao sam neke sjajne saigrače i velike trenere koji su me stavili u ovu poziciju. Srećom, kroz sve ove tripl-dablove imao sam pozitivne rezultate, što je najvažnije – izjavio je Džejms, za kojeg mnogi tvrde da je, uz legendarnog Majkla Džordana (Michael Jordan), najbolji košarkaš svijeta u historiji.

Blizu Vestbruk

Lebronu je ovo druga sezona u Lejkersima nakon što je ranije igrao za Klivlend Kavalirse i Majami hit. Iako će krajem decembra napuniti 35 godina, Džejms bilježi fantastične partije.

U 14 mečeva u tekućem šampionatu, u kojima je upisao pet tripl-dablova, imao je sjajan prosjek od 25 poena, 11,1 asistenciju i 7,9 skokova.

Najbliži Džejmsov pratilac je Rasel Vestbruk (Russell Westbrook), koji je imao tropl-dabl protiv 29 od 30 NBA klubova.

Plejmejkeru Hjuston roketsa potrebno je još da upiše ovaj učinak protiv svog bivšeg tima Oklahome, koji je napustio prije početka ove sezone.

Inače, Vestbruk (31) jedini je košarkaš koji je dvije sezone zaredom imao tripl-dabl prosjek kroz cijeli NBA šampionat.

U sezoni 2017/2018. bilježio je prosječno 25,4 poena, 10,3 asistencije i 10,1 skok, dok je u prošloj imao 22,9 poena, 11,1 skok i 10,7 asistencija.

Debitirao Entoni

Karmelo Entoni (Carmelo Anthony) nakon godinu pauze vratio se na NBA parkete, postigavši deset poena za Portland trejl blejzerse u porazu od Nju Orleans pelikansa (104:115).

Čuveni košarkaš (35), koji ima deset All-star nastupa, šutirao je iz igre slabih 14/4 i nije pomogao Blejzersima da izbjegnu već deseti poraz u 15 mečeva u sezoni. Član Portlanda je i naš centar Jusuf Nurkić, koji se oporavlja od povrede.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.