Pored takmičenja u Srebrenici, dječake i djevojčice očekuje zabavni program sa direktnim tv prijenosom na N1 i Sport Klub televiziji, a posebno iznenađenje za sve učesnike otvaranja će biti prisustvo Ambasadora Sportskih igara mladih.

Sve aktivnosti će, kao i do sada, biti realizovane uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. Najljepša sportska priča u BiH, održat će do kraja godine, takmičenja u 45 bh. gradova, a pravo učešća ove godine imaju dječaci i djevojčice 2006. godište i mlađi. Specijalni partner Igara ove godine je Olimpijski Komitet BiH koji sa Igrama na terenima promoviše aktivan i zdrav način života te olimpijska načela.

Igre uz finansijsku podršku USAID-a, nastavile su realizirati projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair playu.

U prethodnom periodu održana su takmičenja u Živinicama, Tuzli i Srebreniku, a pobjednike ovih gradova očekuju polufinalni turniri za tuzlansku regiju koji će se održati 28. juna u Tuzli.

Igre u Tuzlanskom kantonu su organizovana uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade, a takmičenja se održavaju u saradnji sa Sportskim savezom Tuzlanskog kantona.

Igre su se u Živinicama održale po prvi put, a dječaci i djevojčice su se takmičili u fudbalu i košarci. Ekipe Kost i koža i Eurogol osvojile su prva mjesta u nogometnim takmičenjima za kategorije 2006. godište i mlađi te 2010. godište i mlađi, dok su se kao najbolji košarkaši pokazali dječaci iz ekipe Richmond Park.

– Drago nam je da su Igre stigle i u naš grad. Osvojili smo Coca-Cola Cup i nadamo se da ćemo pobijediti i na polufinalnom turniru te ostvariti plasman na Veliko finale u Sarajevu – istakao je Mevludin Ikanović, kapiten ekipe “Kost i koža”.

U Tuzli su odigrana takmičenja u nogometu, košarci, tenisu i stonom tenisu, a ekipe Dragons Tuzla, Starz, Mladost Suha i Eurogol Živinice, slavile su ovaj put. Kao najbolji teniseri u Tuzli pokazali su se Elmina Trakić i Kenan Morankić osvojivši prvo mjesto u okviru Toyota Cup-a u tenisu.

– Drago nam je da smo uspjeli ostvariti plasman na polufinalno takmičenje u našem gradu. Bilo nam je zabavno u okviru BH Telecom Cup-a u nogometu za mlađu kategoriju i nadamo se još većoj zabavi na polufinalu – rekao je Aldin Mujkanović, kapiten pobjedničke ekipe Mladost Suha.

Djevojčice i dječaci u Srebreniku su odigrali sjajne nogometne i košarkaške utakmice, a plasman na polufinalno takmičenje ostvarile su ekipe Venom, Pokemoni i Mladost Srebrenik.