28/03/2024 15:09

Trener iz Kuće slavnih predvodit će rivala “Zmajeva”

Čuveni američki trener Rik Pitino (Rick) bit će novi selektor reprezentacije Grčke. Ovu je vijest potvrdio predsjednik Košarkaškog saveza Grčke Jorgos Vasilakopulos, preciziravši da će 67-godišnji Amerikanac na dužnost stupiti u maju 2020. godine. Do tada će imati obaveze u Sjedinjenim Američkim Državama.

Grčki mediji su prethodno najavili mogući Pitinov povratak na klupu atinskog diva Panatinaikosa, koji je vodio prošle sezone do titule prvaka Grčke, ali je Vasilakopulos to demantirao riječima da “Pitino nema vremena za klupski angažman”.

Pitino, koji je član košarkaške Kuće slavnih, s Kentakijem je još 1996. godine osvojio titulu prvaka američke univerzitetske NCAA lige. Radio je i u NBA ligi, kao trener Njujork niksa (1987-1989) te predsjednik i trener Boston seltiksa (1997-2001.), prije povratka u NCAA. Grci su na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kini ispali već u grupnoj fazi, iako su u svojim redovima imali zvanično najboljeg NBA košarkaša, Janisa Antetokumpa, člana ekipe Milvoki baksa.

Grčka će biti jedan od rivala reprezentaciji Bosne i Hercegovine u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. “Zmajevi” bi s ovom selekcijom prvi meč trebali igrati kao domaćini 24. februara iduće godine.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.