U finalu Olimpijade: Može li Amel Tuka danas ispisati historiju bh. sporta?

Amel Tuka, naš najbolji atletičar, danas će imati priliku ispisati historiju bosanskohercegovačkog sporta.

Naš srednjoprugaš danas od 14.05 sati pokušat će osvojiti prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama.

Najbolji plasman na OI u Japanu, ali i u historiji drži Nedžad Husić, koji je nedavno osvojio peto mjesto u taekwondou. Tuka će imati priliku da taj rezultat danas nadmaši.

– U startnom bloku broj 2 na Olimpijskom stadionu u Tokiju Amel Tuka će se boriti za svoj i naš najbolji rezultat na Olimpijskim igrama.

Veliko finale na 800 metara na programu je danas u 14:05 sati po našem vremenu.

Sretno Amele, cijela Bosna i Hercegovina je uz tebe – poručili su iz Olimpijskog komiteta BiH.

U finale trke na 800 metara osim Tuke nastupit će: Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Patryk Dobek (Poljska), Emmanuel Korir (Kenija), Peter Bol (Australija), Clayton Murphy (SAD), Gabriel Tual (Francuska), Adrian Ben (Španija) i Nijel Amos (Botswana).

Zanimljivo, Amos je polufinale trčao u grupi sa našim Amelom, ali je tokom utrke nakon kontakta sa Isaihom Jewettom pao. Važio je za jednog od favorita, a poslije utrke je uložio žalbu jer je smatrao da je sapleten. Žalba je uvažena pa će Amos, ipak, trčati finale.

Inače, Tuka je vlasnik dvije medalje sa svjetskih prvenstava. U Pekingu, 2015. godine osvojio je bronzu, dok je četiri godine kasnije u Dohi postao viceprvak svijeta, što je njegov i najbolji rezultat u historiji bh. atletike.