16/04/2024 6:12

Umro istaknuti privrednik i sportski radnik Anto Raos

Poslije kraće i teške bolesti u Tuzli je u petak u 89. godini preminuo dr. Anto Raos, istaknuti privrednik, sportista i sportski radnik.

Raos je rođen u Makedoniji, a u Tuzli je proveo posljednjih 78 godina. U privrednom životu sjeveroistočne Bosne ostavio je neizbrisiv trag, kao generalni direktor KHK „Boris Kidrič“ u Lukavcu, te generalni direktor Hemijskog kombinata „Sodaso“.

Više godina obnašao je dužnost predsjednika Udruženja menadžera BiH. Kao doktor tehnoloških nauka bio je niz godina vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, te član Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Najveći dio društvenog života dr. Raosa vezan je za Sportsko društvo Sloboda i Fudbalski klub Sloboda. Bio je sjajan nogometaš i teniser, a po završetku igračke karijere nastavio je kao sportski radnik, dajući veliki doprinos u razvoju i funkcionisanju ne samo tuzlanskog, nego i sporta na regionalnom planu.

Bio je predsjednik Slobode neposredno pred rat i nekoliko godina poslije, a predsjednik RSD Sloboda sve do 1990. godine. Bio je i predsjednik Zajednice prvoligaša bivše Jugoslavije, jedno vrijeme i predsjedavajući FS Jugoslavije.

Raos je bio počasni predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, a kao dugogodišnjem sportskom radniku pripala mu je čast da izvede početni udarac na utakmici Slobode i Dinama, organiziranoj prošle godine povodom 100 godina tuzlanskog kluba.

Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja, kako kao privrednik tako i kao sportista i sportski radnik. Veoma značajna je ličnost u istoriji Tuzle u posljednjih stotinu godina.

Datum i vrijeme sahrane Ante Raosa bit će naknadno objavljeni.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.