– Ako odeš na neko mjesto i počneš razmišljati o tome šta su učinili oni koji su bili prije tebe, bolje ti je da ne ideš nigdje. Da sam samo na trenutak razmislio, nikad ne bi došao. Znam što mogu dati, ovo što radim ove godine me ne čudi – kazao je Džeko na početku razgovora za Corriere della Seru.

Dijamant je otkrio da ga je Conte pokušao dovesti u Chelsea.

– Trener Conte me želio, ali nisam bio siguran u povratak u Englesku. Čim je stigao u Inter, opet me pokušao dovesti. Sada je došao trenutak da zaigram za Inter.

Džeko je skoro mjesec i po bio bez pogotka, a potom je donio pobjedu golom u posljednjim minutama.

– U periodu u kojem nisam postigao gol, dobili smo gotovo sve mečeve: ne možete ne biti sretni. Da smo bili četvrti, da sam malo zabio, postavio bih si neka pitanja. Ovako, šta treba? Prvi smo na tabeli – kaže Edin.

O treneru Inzaghiju imao je samo riječi hvale:

– Na njega gledam kao na saigrača. On se jako dobro snalazi u trenerskom poslu i to je edobro. Ima 25 igrača i nikada ne mogu biti svi sretni, ali pokušava da bude iskren prema svima. Na terenu se zabavljamo zahvaljujući njemu.

O dolasku i odlasku iz Citya.

– Ako želiš da vidiš ko si, moraš da ideš u Premier ligu i da igraš s najboljima. Meni je to išlo dobro. Imao sam 30 godina, bio sam u najboljem trenutku karijere i nisam želio biti na klupi, pa sam odabrao Romu. Nimalo ne žalim zbog toga, naprotiv – rekao je Džeko.

Istakao je da mu je u Rimu bilo lijepo, te da želi osvojiti Serie A sa Interom.

– U Romi su mi nedostajali trofeji, ali inače je to bilo prekrasnih šest godina. Nekoliko uspona i padova za mene i Romu, ali taj klub nosim u srcu. Sada sam u Interu i želim scudetto. Englesku sam napustio s trogodišnjim ugovorom na snazi, nisam se slagao s trenerom Manuelom Pellegrinijem u Manchester Cityju – rekao je napadač Intera.

Džeko je pomenuo i život u ratnom Sarajevu.

– Na početku rata imao sam 5 godina. Moji roditelji su rizikovali svoje živote da bi otišli da rade u fabrici kako bi imali hranu.

Kada su se oglasile sirene, vodili bi nas u podrum i nismo znali hoćemo li izaći nakon sat ili dan. Tu sam se bojao. Srećom, djeca sve brzo zaboravljaju – poručio je Dijamant.

Džeko je ove sezone odigrao ukupno 29 mečeva za Inter u svim takmičenjima, a postigao je 12 pogodaka te upisao sedam asistencija.