Sudbina „Dite“ i dalje neizvjesna

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, sazvanoj po hitnom postupku, poslanici su izglasali odluku o prihvaćanju supsidijarnog zaduživanja TK kod Federacije BiH za sredstva dodatnog finansiranja po IV Stand by aranžmanu MMF-a u visini od 6.794.000,00 konvertibilnih maraka.

Sredstva će se, kako je obrazloženo koristiti kao podrška budžetu TK u cilju ublažavanja posljedica prirodne katastrofe, ali i za saniranje značajnog gubitka budžetskih prihoda u prethodnom periodu.

Novo zaduživanje Tuzlanskog kantona, izazvalo je reakciju jednog broja poslanika, uglavnom opozicije, što u konačnici nije predstavljalo prepreku da odluka o zaduživanju bude usvojena s 20 glasova ZA i 4 uzdržana.

Sjednicu Skupštine TK ponovo su pratili obespravljeni radnici Fabrike deterdženata „Dita” i živiničkog „Konjuha”, kao i mnogobrojni prosvjetari koji su manipulacijama s posljednjim konkursom za prijem nastavnog i drugog osoblja u osnovne i srednje škole TK ostali bez angažmana.

Premijer Vlade TK Bahrija Umihanić prisutnim na sjednici Skupštine TK, nakon brojnih prozivki i kritika, zbog neispunjenih obećanja vezano za pokretanje proizvodnje u „Diti” i „Konjuhu” obratio se poslanicima iznoseći činjenice koje je vlada poduzela u cilju revitalizacije ovih fabrika, napominjući da su sve aktivnosti, koje je Vlada poduzela bile u skladu s odlukama Skupštine TK.

– Proces se vodio transparentno uz angažovanje brojnih najkompetentnijih stručnjaka zaposlenim u ministarstvima, uredima i upravama kao i jednog broja vanjskih stručnjaka. Prema pokazanoj dokumentaciji i slijedu aktivnosti, svjedočim o iskrenoj namjeri Vlade da dođe do konačnog rješenja. I dalje ćemo nastaviti tragati za rješenjima u prilog revitalizacije „Dite” – istakao je Umihanić, dodajući da će Vlada Tužilaštvu TK nastaviti pružati finansijsku i svaku pomoć da u skladu sa svojim mogućnostima ubrza istragu u slučaju „Dite” kao i istrage u drugim privrednim društvima a zašto su podnesene prijave Tužilaštvu TK.

Ističući da Vlada ni ubuduće neće poduzeti ni jedan korak mimo onog što je to zakonom propisano, odnosno dok ne dobije saglasnost nadležnog ministarstva i Ureda za zakonodavstvo, napomenuo je da nije isključeno ni uvođenje stečaja u „Ditu” što je izazvalo revolt radnika „Dite” prisutnih na sjednici. . Izrevoltiran izlaganjem premijera Umihanića, Dževad Mehmedović predsjednik Sindikata „Dite” poručio je da je vrijeme da igre sa „Ditom” prestanu i da „više niko ne laže radnike”.

– U „Ditu” iskreno vam se kunem nećete uvesti stečaj po sadašnjim zakonima. Ako nema revitalizacije, u „Ditu” ćete ući samo pod jednim uslovom: sva naša potraživanja uz uvezivanje staža prvo ćete izmiriti, pa ćemo onda izaći iz „Dite”. Nismo mi ni ovce ni budale pa da tolike mjesece, 24 sata dnevno, čuvamo imovinu fabrike da bi ste je vi sada gurnuli u stečaj a znamo kako su na Kantonu prošli oni koji su otišli u stečaj. Poručujem vam da se ne igrate više s nama. Nezaboravite da su u „Diti” demobilisani borci od kojih su mnogi oboljeli, da su se mnogima porodice raspale zato što nemaju čime da ih hrane. Znate li šta to znači. Možda smo do sada i kontrolisali radnike u njihovom ponašanju, pitanje je hoćemo li to više moći – poručio je Mehmedović sa skupštinske govornice.

Foto: Ahmet Bajrić Blicko/Avaz