Svi putevi vode na Vlašić: Planini kojoj se rado vraćaju (FOTO)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

-Svi putevi vode na Vlašić, zimsku hit turističku destinaciju

-Ugodan i siguran zimski odmor u samom srcu Bosne i Hercegovine

Trenutno su u funkciji svi ski-liftovi na Vlašiću te kontinuirano rade bez prekida od samog otvaranja zimske turističke sezone, a ski i snowboard staze se redovno uređuju i sa svakim novim snježnim padavinama dodatno unapređuju.

Vlašić je još od davnina prepoznat kao prekrasno izletište, te je vremenom izrastao u značajan turistički centar, a svakako ova planinska ljepotica danas je prerasla u veoma atraktivan ski centar i zauzima važno mjesto u turističkoj ponudi BiH, ali i šire.

U posljednjih nekoliko godina naVlašiću su izgrađeni brojni smještajni kapaciteti (hoteli, moteli, pansioni, vikend kuće, apartmani) koji su savremeno opremljeni i prilagođeni za sve potrebe jednog modernog turiste. Jedna od najvećih prednosti planine Vlašić, jesu svakako smještajni kapaciteti koji su veoma raznovrsni i po tipu i po kategoriji, tako da na Vlašiću imamo hotele od 3 do 5 zvjezdica, te brojne pansione i motele koji su također kvalitetni i dobro opremljenih.

Svojevrstan brend planine Vlašić i ono po čemu je također prepoznatljiv jesu i brojne vikendice koje daju posebnu čar zimovanju na Vlašiću.
Dakle kada se uputite ka Vlašiću, apsolutno ne morate birnuti jeste li nešto zaboravili, jer ovaj ski centar raspolaže apsolutno sa svim neophpodnim potrebštinama za savršen odmor na planini. Već na parkingu možete stati na skije i odskijati u svoju zimsku avanturu, te maksimalno iskoristiti cijeli dan na planini, s tim da je poesbno zanimljivo i atraktivno i noćno skijanje u samom srcu BiH.

Posjetitelji također mogu uživati i u brojnim drugim oblicima sportskih i rekreacijskih sadržaja, kao što su vožnja ski sankama, quadovima, spa i sauna programima ili u jednostavnoj šetnji prekrasnim planinskim predjelima i udisanju čistog planinskog zraka.
Ski centar Vlašić raspolaže različitim ski stazama, od onih lako savladivih i idealnih za početnike do onih težih za iskusne skijaše i snowboardere. Također, neizostavne su i brojne staze za one najmlađe sankaše. Na Vlašiću možete iznajmiti svu potrebnu ski i snowoard opremu kao i angažirati ski i snowboard licencirane instruktore koji će vam pomoći da savladate svoje prve korake na snijegu.
Srednja Bosna je zimski turistički biser BiH sa najviše ski centara, njih čak sedam i svaki je specifičan na svoj način i svaki ima svoje goste. Ski centar Vlašić je ipak najpopularnije i najinteresantnije zimsko turističko odredište domaćim i stranim turistima, a brojne rezervacije smještajnih kapaciteta potvrđuju da vlada ogromno interesovanje za zimovanjem na Vlašiću ali i na drugim ski centrima na području Srednje Bosne.

Glavno strano emitivno tržište ski centra Vlašić jeste svakako Republika Hrvatska čijih je turista iz godine u godinu sve više. Slijedeći po broju ostvarenih dolazaka jesu turisti iz Republike Slovenije čija se aktivnost najviše bilježi generalno u drugom mjesecu. Također, ne smijemo zaboraviti da je Vlašić također, svake godine omiljena destinacija bh. dijaspore.

Sudeći prema najavama vremenskih prognoza, u narednom periodu očekuje se pogodno vrijeme koje može uveliko doprinijeti uspješnosti zimske turističke sezone u Srednjoj Bosni. Iskreno se nadam se da ćemo u narednom periodu imati i povoljnu epidemiološku priliku, kako zbog samih posjetitelja tako i zbog poduzeća koja djeluju na našim planinama.

Nažalost i ova zimska turistička sezona se uslijed pandemije koronavirusa dosta razlikuje od prethodnih, prije same pojave virusa, ali Vlašiić se prilagodio novonastaloj sistuaciji, te ove zimske turističke sezone neće se poduzimati nikakve „posebne“ i „dodatne“ mjere budući da je sve u međuvremenu postalo dosta organiziranije i jasnije kada je pandemija COVID-19 u pitanju, te se sve zakonom propisane mjere već uveliko primjenjuju na svakom koraku.

I ove, kao i prethodnih godina na Vlašiću je stavljena u funkciju područna ambulanta JU Dom zdravlja Travnik, kako bi se svi naši posjetitelji osjećali ugodno i sigurno, te bezbrižno uživali u svom zimskom odmoru. Također, postoji mogućnost, ukoliko se stvori određena potreba da se u okviru ove ambulante vrši i vakcinacija posjetitelja, domaćih ili stranih turista. Trenutno, svi posjetitelji imaju priliku u okviru privatne prakse Poliklinike Medical centar da izvrše PCR i antigensko testiranje na COVID-19, te u kratkom vremenskom roku dobiju brze rezultate testa, kao i potvrdu o testiranju.

Foto: Blicko Junior