Trg slobode u Tuzli: Posjetite danas izložbu fotografija o novinarima, snimateljima i fotoreporterima

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

U povodu svjetskog dana slobode medija, danas u 13, 00 sati na Trgu slobode u Tuzli bit će upriličena izložba fotografija o novinarima, snimateljima i fotoreporterima, autora Ahmeta Bajrića Blicka. Na Blickovim fotografijama našli su se gotovo svi novinari, snimatelji i fotoreporteri koji su proteklih trideset godina radili u različitim medijskim kućama i dopisništvima u Tuzli.

Kako je za Hrvatski glasnik rekao Ahmet Bajrić Blicko, ovo je izložba o jednima od najvrjednijih ljudi koji su svakodnevno na različitim, vrlo često i opasnim zadacima.

„Ovo je izložba o novinarima koji su nerijetko i borci za ljudska prava. Mnogo je iza njih sjajnih priča koje su na bolje promijenile ovo stanje“, kaže Blicko za Hrvatski glasnik.

Na izložbi će biti prikazano više od dvije stotine fotografija koje su nastale od 1992. do 2022. godine

„Fotografirao sam novinare u svim prilikama i neprilikama, rudnicima, štrajk rudara, nesreće u rudnicima, grobnice, razne komemoracije, štrajkove sindikata, utakmice, sportske manifestacije.  Trenutačno u našem društvu su novinari najlošije plaćeni i mnogi rade na crno. Novinari su jako važni društvu ako to obavljaju časno i pošteno. Da nije novinara mnoge stvari, kao što je kriminal, ostali bi neotkriveni“, istaknuo je Blicko.

Blicko, iako je danas u zasluženoj mirovini, neumorno radi za brojne medijske kuće, a njegove fotografije su vrlo često na naslovnicama brojnih medija.

„Ja strašno volim svoj posao i uvijek sam to radio iz ljubavi bez obzira na teškoće sa kojima sam se u toku svog rada susretao. Zaista nisam imao priliku da osjetim da su novinari radili protiv mira, izuzev stranačkih medija koji pokušavaju svojim izvještajima da ugroze mir.“

Ahmet Bajrić Blicko važi za jednog uglednog čovjeka i fotoreportera u Tuzli koji je svoj život posvetio fotografiji, ali ne bilo kakvoj fotografiji. Nego onoj fotografiji koja ostaje trajni zalog budućim generacijama.

M. Nikolić