Turska deaktivirala minu pronađenu u moru sjeverno od Istanbula

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Turska vojska je deaktivirala minu pronađenu u moru sjeverno od Istanbula, za koju Rusija tvrdi da je, uz još nekoliko takvih objekata, doplutala iz ukrajinskih luka, prenosi Hina.

Turski je ministar odbrane Halusi Akar rekao da je riječ o starijem tipu mine i da je vezano za njen pronalazak u kontaktu i s ruskim i s ukrajinskim vlastima.

– Naš je tim deaktivirao minu za koju je utvrđeno da je stariji tip. Pomorske snage nastavljaju raditi i budno paziti, rekao je ministar Akar u televizijskoj izjavi.

Deaktivacija je popraćena eksplozijom. Reutersov izvor rekao je da se čuo snažan prasak u blizini naselja Rumelifeneri, koje se nalazi na obali, te da su na tom području viđeni brodovi, vojni avioni i helikopteri.

Drugi svjedok je naveo da je prema tom području ranije iz Istanbula krenuo minolovac.

Minu uočili ribari

Minu su prvi, u gornjem dijelu Bosforskog prolaza, uočili ribari i o tome obavijestili obalsku stražu koja je potom poslala radio upozorenja plovilima u blizini.

Mina je bila vidljiva na površini mora i nosili su je talasi. Ronilački tim odmah je po dojavi započeo istragu.

Turska na Crnom moru dijelu granicu s Rusijom i Ukrajinom, koje su u sukobu nakon ruske invazije započete prošlog mjeseca.

Glavna ruska obavještajna agencija saopćila je u ponedjeljak da je nekoliko mina otplutalo u more nakon što su se odvojile od kabla u blizini ukrajinskih luka, no Ukrajina je ove tvrdnje odbacila kao dezinformacije i pokušaj zatvaranja dijelova mora.

Crno more je glavna pomorska arterija za prevoz žita, nafte i naftnih derivata. Povezano je s Mramornim i Sredozemnim morem preko Bosfora koji prolazi kroz središte Istanbula, najvećeg turskog grada sa 16 miliona stanovnika.

Dnevni avaz