19/03/2024 12:31

Tuzlanski kanton će biti domaćin velike vježbe NATO-a

Tuzlanski kanton bit će domaćin međunarodne NATO vježbe civilne zaštite u otklanjanju posljedica katastrofe na ovom području, a koja će biti održana krajem ljeta ili u jesen 2017. godine, dogovoreno je danas na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH.

Plan je da vježba 2017. godine bude izvedena na području ovog kantona, a dio vježbe da bude organizovan na području Grada Bijeljine, u entitetu Republika Srpska.

“Cilj vježbe je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć, a organizira se u formatu saveznika i partnera. Očekujemo da bi vježba mogla okupiti 700-750 učesnika iz 61 države”, rekao je šef odsjeka u Sektoru za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH i stalni predstavnik BiH u NATO-u Samir Huseinbašić.

Ukupna vrijednost vježbe iznosi oko 1,5 miliona KM od čega će oko 50 posto finansirati NATO, oko 40 posto država Bosna i Hercegovina, a oko 10 posto bi finansirao Tuzlanski kanton.

Premijer TK Bego Gutić je kazao da će Vlada Tuzlanskog kantona staviti na raspolaganje sve svoje resurse kako bi bila dostojan domaćin.

“Obzirom na glavni cilj ove vježbe naš zadatak je da predstavnicima NATO-a, ali i cijeloj Evropi pokažemo da smo kapacitirani i spremni osigurati ličnu i sigurnost kapitala u Bosni i Hercegovini”, rekao je premijer Gutić.

Vježba bi prema preliminarnim planovima trebala trajati dva dana, a glavni događaj zamišljeno je da budu poplava i jači potres, a incidenti kolaps objekata, RHB, prometni udesi na kopnu/vodi i sl.

“Veoma je značajno da osim poplave, kojoj smo bili svjedoci, kroz vježbu podignemo i naš nivo spremnosti za druge elementarne nepogode kao što je npr. zemljotres. Ovo je posebno važno jer Tuzlanski kanton se nalazi na trusnom području koje je potencijalno podložno i ovoj vrsti elementarne nepogode”, rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić.

Vijeće ministara BiH je početkom marta, usvojilo Informaciju Ministarstva sigurnosti o inicijativi NATO-a za izvođenje velike vježbe u BiH u formatu svih članica Saveza i partnera, a BiH ima obavezu da utvrdi sve potrebne detalje lokacije vježbe i njenog izvođenja, saopćio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.


Izvor: Fena

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.