U Chicagu svečano otvorena “Bosanska škola”, ima više od 100 učenika

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Proteklog vikenda u Chicagu svečano je otvorena “Bosanska škola”, jedina takve vrste u Sjedinjenim Američkim Državama koja radi prema programu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ovoj manifestaciji, u svojstvu vršioca dužnosti generalnog konzula BiH konzulata u Čikagu, prisustvovala je Enisa Hadžović. Ona je prisutnim roditeljima i njihovoj djeci ukazala na značaj učenja i čuvanja bosanskog jezika, te izučavanja historije i kulture svoje zemlje kao stubova očuvanja vlastitog identiteta na sjevernoameričkom tlu.

”Bosanska škola” koja djeluje pri Bosnian Islamic Cultural Center u Chicagu pokrenuta je 2012. godine na inicijativu profesorice bosanskog jezika i književnosti Amine Sendić-Mešić, a već sada nju redovno pohađa više od stotinu učenika. Zajedno sa prof. Sendić-Mešić školu vodi i profesorica Enisa Omerović koja ističe da su za ovaj uspjeh prvenstveno zaslužni roditelji koji prepoznaju značaj ove vrste obrazovanja i direktor Centra, te Muriz Mešić, koji zajedno sa Upravnim odborom pruža nesebičnu podršku ovom projektu.

Od ove godine cjelokupan nastavni plan i program usklađen je sa udžbenikom dopunske nastave za djecu u inostranstvu namijenjenom za učenike od I do IV razreda osnovne škole. Taj potez uveliko daje značaj ovom projektu kojeg sa velikim elanom vode ovi mladi i obrazovani ljudi, saopćeno je iz Bosanske škole.

Podrška ovom projektu dolazi i od članica ženske grupe “Bošnjakinja”, koje svojim aktivnostima u vidu pripreme hrane i izleta, svakog vikenda izmamljuju osmjehe na licima ove dječice.

Školska godina tek je počela, a pred ovom dječicom dug je put do dobijanja njihove prve diplome. Poželimo im puno uspjeha.

bhreporter/klix.ba