Ovo je 15. reekshumacija žrtava genocida. U procesu reekshumacije nekompletnim tijelima dodaju se naknadno pronađeni posmrtni ostaci.

Izvršena je juče reekshumacija 13 posmrtnih ostataka žrtava genocida, a danas je proces reekshumacije nastavljen.

– Kao i poslije svakog 11. jula juče smo počeli reekshumacije u Memorijalnom centru Potočari žrtava genocida radi reasocijacije i dopunjavanja tijela, naknadno identifikovanih dijelova tijela žrtava genocida.

Ovaj put ćemo raditi 85 reekshumacija. Znači, radit ćemo sedam dana svaki dan po 13, i posljednji dan sedam. Reekshumacije se vrše iz dobro poznatih razloga, doturanja posmrtnih ostataka koji su naknadno identifikovani i nađeni. To je jedan od najbolnijih procesa za porodice, ali mi ovo radimo po naredbi Suda i Tužilaštva BiH uz saglasnost porodica – rekao je Sadik Selimović iz Instituta za nestale osobe BiH.

Selimović dodaje da se, pored reekshumacije, vrši asanacija terena na kojima pronalaze skeletne ostatke žrtava genocida.

– Na prostoru općine Bratunac, na Kameničkom brdu, danas smo asanirali teren gdje smo pronašli najmanje jedno tijelo žrtve genocida. Isto tako u mjestu Gušteri, opština Zvornik, najmanje jedno tijelo asanirali smo gdje je žrtva iz 1995. Međutim, u mjestu Bibići gdje smo asanirali nismo pronašli tijela – rekao je Selimović.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, do sada je oko hiljadu skeletnih ostataka žrtava genocida kompletirano kroz proces reekshumacije.