„Prije svega želim naglasiti da smo sretni i ponosni da i ove godine po dvadeset i treći put organiziramo našu likovnu koloniju. Jedan je to od najvažnijih kulturnih projekata ne samo tuzlanske podružnice već i unutar cjelokupne Napretkove obitelji. Također, naša kolonija je još davno proglašena projektom od značaja i za Grad Tuzlu i za Tuzlansku županiju. Zato nam je iznimno drago što ćemo i ove godine tjedan dana živjeti umjetnost na Breškama“, ističe Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.

Ove će godine na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške sudjelovati  jedanaest umjetnika, akademskih slikara i kipara, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

„Dobre recepte ne treba mijenjati pa tako i mi našu Koloniju u organizacijskom, ali i svakom drugom smislu nastojimo držati na istoj onoj razini na kojoj je bila i u proteklim godinama. Sve ono što smo radili kroz proteklih više od dva desetljeća učinilo je da naša Kolonija bude prepoznatljiva ne samo u BiH, već i u cijeloj regiji“, naglasio je predsjednik Kovačević.

Likovna kolonija Breške je sasvim sigurno jedan od važnih čimbenika koji doprinose da ime Grada Tuzle bude prepoznatljivo i među umjetnicima u regiji.

„I mi u HKD Napredak ćemo dati sve od sebe da to tako bude i ubuduće. Ono što bi meni osobno bilo najveća satisfakcija jest da našim radom i našom Kolonijom inspiriramo mlade ljude da se bave umjetnošću i da ova sredina iznjedri neke nove Ledere, Krekoviće i Mujezinoviće.“

HKD Napredak još jednu činjenicu iznosi s velikim ponosom, a to je da baštine veliki fundus radova i među njima veliki broj iznimno dobrih i vrijednih djela. Pokazatelj je to dobre vizije tuzlanskih Napretkovaca predvođenih tadašnjim predsjednikom, pokojnim profesorom Miroslavom Petrovićem, koji su pokrenuli i oživjeli ideju likovne kolonije na Breškama.

„Na nama je danas da tu ideju čuvamo i dalje pronosimo. A svakim novim okupljanjem naš fundus raste. Naš cilj je da nakon dvadeset pete likovne kolonije napravimo presjek onoga što se na Breškama radilo i stvaralo u tih četvrt stoljeća“, kaže za Hrvatski glasnik Ivica Kovačević.

Kroz Međunarodnu likovnu koloniju Breške HKD Napredak kao dobar domaćin i organizator predstavlja ovu važnu kulturnu instituciju, ali i Breške, Tuzlu i Tuzlanski kanton u najboljem svjetlu. Kroz protekle godine na kolonijama u Breškama su sudjelovali umjetnici iz Austrije, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Uvjeren sam da je kod svakoga od njih ovaj prostor ostao u dobrom i lijepom sjećanju, a veliki broj njih se s radošću vraćao na Breške“, istaknuo je Ivica Kovačević.

U protekle 22 godine koliko se Međunarodna likovna kolonija Breške održava, nastalo je više od 700 umjetničkih djela. Velik broj njih otišao je u Napretkovu zakladu za stipendiranje nadarenih učenika i đaka, a brojna djela danas krase crkve, javne institucije, škole, muzeje i obiteljske domove.

Maja Nikolić