U Neum se vraćaju i gosti iz Evrope

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Iako su se trenutna situacija u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu, rast cijena energenata te inflacija odrazili na potražnju u predstojećoj turističkoj sezoni, ipak u Neumu, našem jedinom gradu na moru, rezervacije smještaja nisu stale.

To nam potvrđuje Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Neum, ističući da već sada ima puno rezervacija za maj i juni. Među onima koji tada namjeravaju svoj odmor provesti na bh. moru, uz domaće goste, našli su se i turisti iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije.

Dobar start

– To je dobra situacija i budi nadu da nam se vraćaju i gosti s evropskog tržišta, kojih skoro nije ni bilo u ove dvije pandemijske godine. Čak su nam počele stizati i rezervacije iz Poljske, koje su zbog ove situacije u Ukrajini bile stale. Naravno, kako sada stvari stoje, nakon prvomajskih praznika očekujemo veći priliv domaćih gostiju, ali i onih iz dijaspore – kazao nam je Butigan.

Istakao je da je većina hotela već otvorila svoja vrata i da u Neumu, nakon dvogodišnje pauze, imaju i predsezonu, koja je izuzetno dobro startala zbog sve većeg broja konferencija, ali i individualnih dolazaka.

Butigan: Postoji nada


– Vratio nam se i taj kongresni turizam, po kojem je Neum bio prepoznatljiv. I u tom pogledu imamo dobre najave, a kada je riječ o predstojećoj sezoni, vjerujemo da ćemo, pogotovo u samoj ljetnoj špici, uspjeti ostvariti dobre rezultate. Jasno, sve je to pod uvjetom da aktuelna geopolitička situacija ne eskalira – rekao je Butigan.

Porasle cijene

Ipak, enormna poskupljenja odrazila su se i na cijene smještaja i usluga u neumskim hotelima. Butigan navodi da je riječ o poskupljenju od 15 posto, budući da taj rast diktiraju svi ulazni parametri.

Lani su cijene u hotelima, podsjetimo, iznosile 80 KM po osobi, i to na bazi polupansiona, dok se kod privatnih iznajmljivača smještaj mogao pronaći po cijeni od 20 do 40 KM po krevetu.

Više od pola miliona KM

I neumske vlasti se užurbano pripremaju za predstojeću sezonu.

“Šminka” se obala, uređuju šetnice, a štandovi na kojima će se prodavati suveniri, rukotvorine i slično ovog će ljeta biti jednoobrazni. Tako je iz ovogodišnjeg budžeta za infrastrukturno uređenje Neuma, ali i promocije s ciljem obogaćivanja turističke ponude, izdvojeno više od pola miliona KM.

Dnevni avaz