U SDA očekuju prijevremene izbore za načelnika, HDZ najavljuje žalbe

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je rezultate ovogodišnjih Lokalnih izbora u BiH, a govoreći o izboru načelnika općine Travnik, predsjednik Željko Bakalar je rekao da su žalbe ocijenjene neosnovanim i da su potvrđeni izborni rezultati u Travniku.

– S obzirom na to da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, CIK će naknadno donijeti odluku o tome – kazao je Bakalar.

U travničkom HDZ-u kažu kako odluku treba dobro iščitati.

– Naši prigovori odbačeni su, koliko ja znam zbog preuranjenosti, tako sam ja razumio. U samom obrazloženju odluke kaže se da prijevremeni izbori nisu u skladu sa zakonom, te da se traži od CIK-a da nađe novo rješenje. Navedena je i bitna činjenica koja kaže da mandat započinje potpisivanjem izjave, tako da ne znam šta će dalje biti. Vjerojatno će tu biti prostora za daljnje žalbe i postupke koji će biti vođeni u samom CIK-u. Mi idemo sa novim žalbama, odnosno koristimo sve pravne mogućnosti da dođemo do prave odluke – kazao je Bojan Domić, predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik.

Domić: Naši prigovori odbačeni zbog preuranjenosti

Iz SDA, s druge strane, smatraju kako je odluka pravedna te kako otvara vrata daljnjoj  zakonskoj proceduri raspisivanja prijevremenih izbora.

– To je ono što se moglo očekivati da će se dogoditi u skladu sa standardima EU zemalja i pravdom. To je najoptimalnija odluka i mišljenje i Apelacionog suda i našeg CIK-a. Sad se komotno može ići po Izbornom zakonu. CIK proglašava pobjednika, donosi odluku o nemogućnosti uručenja mandata zbog smrti izbornog pobjednika, i ide odluka o prijevremenim izborima, što je sasvim logično svugdje u demokratskom svijetu – rekao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo (SDA).