U Sjenini se ponose svojim džamijama: Zvuk ezana s munare visoke 52 metra je poseban

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Mubarek dani ramazana i u dobojskim povratničkim naseljima donijeli su vjernicima radost. Na svom ognjištu povratnici poste i uživaju u čarima svoje vjere.

Vjerska pouka

Tokom ovog svetog mjeseca posjetili smo veliko bošnjačko povratničko naselje Sjeninu, smješteno na obroncima Trebave, u kome trenutno boravi oko 1.500 stanovnika i u kojem su izgrađene tri džamije. Mnogi Sjenjani su se razišli na sve strane svijeta, ali svoj zavičaj, vjeru i običaje nikad nisu zaboravili.

Sjećaju se stariji mještani Sjenine kako su 1987. godine započeli gradnju velike džamije, ali ih je u njihovom nijetu spriječio rat, pa je gradnja nastavljena čim je došla sloboda, a potom i povratak na svoja ognjišta. Izgrađena je i najviša munara s koje je zvuk ezana poseban.

 

Zajednički iftari za najmlađe polaznike mektepske nastave

– Kada je na red došla gradnja munare, mnogobrojni Sjenjani koji žive u američkoj državi Ajovi poručili su da će finansirati gradnju munare, ali da bude najviša u BiH. Tako je i bilo, pa je sagrađena munara s pet šerefa, visoka 52,30 metara, u to vrijeme najviša u državi. Danas je na spisku 360 aktivnih džematlija u Sjenini, sve je više mladih na vjerskoj pouci – kazao je Husejn ef. Čehić, koji je u Sjeninu iz Nemile došao prije godinu i po i, prema riječima džematlija, unio dosta novina u ovaj džemat.

Dan šehida

Ovog ramazana održana su i dva zajednička iftara.

– Prvi je bio za omladinu u okviru interaktivno-edukativnog druženja, a drugi za najmlađe polaznike mektepske nastave. Lijepo je vidjeti punu džamiju – istakao je ef. Čehić.

Samo stotinu metara zapadno od velike džamije je Šehidska džamija, na kojoj su ispisana imena poginulih branitelja Sjenine i naše domovine. O njoj brine Nisvet Mustafić. Lijepo uređen harem ovih dana vjernici pripremaju za Ramazanski bajram i obilježavanje Dana šehida. Lani je Nisvet za Dan šehida pripremio 50 obroka.

Treća džamija otvorena 2020.

U Sjenini ima i treća – Spomen-džamija u zaseoku Doljani. Na tom mjestu džamija je bila još 1929. godine. Dobri ljudi iz Sjenine i okoline i dijaspora ovdje su 2018. godine započeli izgradnju, a 2020. otvorili Spomen-džamiju. Na čelu odbora za izgradnju bio je povratnik Huso Hajrić. Bdio je nad radovima dan i noć i sa sinom Besimom 2020. godine otvorio je džamiju.

Dnevni avaz