U sukobima u Ukrajini ranjen vojnik

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Intenziviraju se sukobi ukrajinskih trupa i snaga pobunjenika koje podržava Rusija.

Kako je objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, u područjima Luganjska i Donjecka, koja su pod kontrolom proruskih snaga, zabilježeno je više od 60 incidenata.

Zvanični Kijev tvrdi da su iz područja koja nisu pod njihovom kontrolom ispaljivani artiljerijski i minobacački projektili te da je jedan ukrajinski vojnik ranjen.

Iz ruskih izvora odgovaraju da se radi o uzvraćanju vatre i da su ukrajinske snage pojačale ofanzivne aktivnosti prema Donbasu, što je zajednički naziv za dvije regije pod kontrolom proruskih snaga u Ukrajini.

Zapad pomno prati dešavanja na ukrajinskom frontu.

Bijela kuća objavila je da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden danas telefonom razgovarati sa NATO saveznicima.

Istovremeno, State Department saopćio je da će se Antony Blinken naredne sedmice ponovo sresti sa svojim kolegom, ministrom vanjskih poslova Rusije “negdje u Evropi”.

Zvanična Moskva nastoji prikazati da i dalje povlači svoje vojnike iz područja u blizini granice s Ukrajinom.

Zapad, međutim, to negira i tvrdi da stižu nova pojačanja. Jučer je objavljeno da su ruskim snagama pridodate nove formacije i da je stiglo ukupno još 7.000 vojnika. Procjene Zapada su da je prema Ukrajini, kao i na području okupiranog Krima, stacionirano između 130.000 i 170.000 ruskih vojnika.

Senat SAD sinoć je usvojio rezoluciju u kojoj izražava punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. I senatori su, kao i same američke vlasti na čelu s Bidenom, upozorili na opasnost da Rusija nastoji isprovocirati ukrajinske snage kako bi imali izgovor za agresiju.

Ruski zvaničnici odbacili su i te tvrdnje. Mediji pod kontrolom Kremlja naglašeno su emitirali snimke odlaska ruskih vojnika i opreme s Krima. Ističe se da su oni na putu u svoje baze u Dagestanu i Čečeniji.

Ipak, američki i britanski zvaničnici ističu da je napad Rusije na Ukrajinu bezmalo neizbježan i da će se desiti “u nekoliko narednih dana”.