UKC Tuzla o liječenju oboljelih od karcinoma, ministrici Čolić i prijenosu dijela upravljačkih prava na FBiH

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla oglasio se saopćenjem povodom istupa ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Dajane Čolić o kvaru aparata za radioterapiju i liječenju oboljelih od karcinoma u drugim medicinskim centrima. 

Također, komentirali su i pravni status ove medicinske ustanove, odnosno prijenos dijela upravljačkih prava sa Kantona na Federaciju Bosne i Hercegovine.

– Nakon što su određeni mediji objavili napise o upravljačkoj strukturi i rješavanju pravnog statusa UKC Tuzla, u kojima se navodi da “radna grupa koja je trebala kreirati prijedlog ugovora o međusobnim pravima i obavezama nikada nije formirana, a u upravljačkim strukturama UKC-a Tuzla izostaju predstavnici Vlade Federacije BiH”, želimo vas izvijestiti da je UKC Tuzla prema Federalnom ministarstvu zdravstva, 11. januara 2022. godine uputio prijedlog predstavnika UKC-a Tuzla u radnu grupu koja će izraditi prijedlog ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima osnivača nad kliničkim centrima – navode u saopćenju.

Dakle, UKC Tuzla je, dodaju, imenovanjem predstavnika koji bi radili na izradi spomenutog prijedloga ugovora iskazao spremnost na saradnju u cilju rješavanja pravnog statusa ove ustanove.

– Također, određeni mediji su prenosili i informaciju da UKC Tuzla prema Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja nije proslijedio adekvatne podatke, čime su teško oboljeli uskraćeni za podvrgavanje terapiji. U vezi s tim, želimo vas izvijestiti da je UKC Tuzla od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, 29. marta 2022. godine zaprimio informaciju da je Zavod kontaktirao tri ugovorene ustanove: SKB Mostar, KB Zenica i UKC Sarajevo i dobio obavještenje da su u mogućnosti zbrinuti 26 do 28 pacijenata kojima je potreban tretman radioterapijom, te da UKC Tuzla stupi u kontakt sa navedenim ustanovama i organizuje liječenje pacijenata prema prioritetima i o tome obavijesti Komisiju za izdavanje saglasnosti na teret sredstava fonda solidarnosti, na šta je menadžment UKC Tuzla adekvatno i promptno reagovao – navodi se u saopćenju UKC-a.

Univerzitetski klinički centar Tuzla već 30. marta 2022. godine, kako se navodi, upućuje dopis prema ZZOR FBiH u kojem su dostavljeni spiskovi pacijenata sa Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla za upućivanje u druge radioterapijske centre. Uvidom u navedene spiskove vidljivo je, kaže se u saopćenju, da su pacijenti već od 29. marta 2022. godine upućivani prema navedenim radioterapiskim centrima.

– Želimo naglasiti da je UKC Tuzla 29. marta 2022. godine održao sastanak sa predstavnicima ZZOR FBiH u kojem je pored razgovora oko organizacije nastavka liječenja pacijenata na radioterapijskom programu, istaknuta i potreba za organizovanjem zajedničkog sastanka između predstavnika UKC-a Tuzla, ZZOR FBiH, premijera TK i ministarstva zdravstva TK na kojem bi se razgovaralo i o obavezama Vlade TK kao osnivača u cilju prevazilaženja postojećih problema oko nabavke medicinske opreme. Menadžment UKC-a Tuzla je još u augustu prošle godine, prethodnom sazivu Vlade TK, iskazao potrebu za neophodnom nabavkom novog linearnog akceleratora, na što nikada nisu dobili zvaničan odgovor – navode iz UKC-a.

Napominju da je problem linearnog akceleratora poznat unazad tri do četiri godine te postavljaju pitanje zašto resorna ministrica zdravstva TK, koja je 2019. godine obnašala istu funkciju, nije reagirala i poduzela adekvatne mjere za rješavanje problema.