Ukrajinci dobijaju američke rakete Patriot

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Prema The Washington Postu, paket pomoći od 40 milijardi dolara koji su SAD odobrile predviđa transfer modernih američkih sistema PVO Patriot u Ukrajinu.

“Nacrt zakona, odobren sa 86 glasova za i 11 protiv u četvrtak, obezbjeđuje 20 milijardi dolara ukupne vojne pomoći, za koju se očekuje da će finansirati transfer naprednih sistema naoružanja poput SAM Patriot i artiljerijske sisteme velikog dometa”, navodi se u saopštenju.

List također napominje da prijedlog zakona uključuje i više od 8 milijardi dolara opće ekonomske podrške Ukrajini, skoro 5 milijardi dolara globalne pomoći u hrani za rješavanje potencijalne nestašice hrane i više od milijardu dolara ukupne podrške izbjeglicama.

Ukrajina je u više navrata, od invazije, tražila od Sjedinjenih Država da obezbijede sisteme Patriot, a nakon 24. februara 2022. ovaj zahtjev je postao jedan od glavnih (uz avione i tenkove), ali do sada mu nije udovoljeno.

Većina članova američkog Senata u četvrtak je konačno podržala dodjelu pomoći Ukrajini u iznosu od skoro 40 milijardi dolara.

Prijedlog zakona treba potpisati predsjednik Joe Biden. Time bi on stupio na snagu.

Patriot SAM se sastoji od rakete presretača u zraku i radarskog sistema visokih performansi.

Politički.ba