Tako je jučer, nakon sastanka vodstva Ukrajinskog fudbalskog saveza (UAF) i svih prvoligaša, odlučeno kako će se trenutni poredak proglasiti važećim te će se prema njemu raspodijeliti mjesta u evropskim takmičenjima.

– Fudbalski klubovi Prve lige podržali su prijedlog da se sezona 2021/22. prekine budući da nije moguće dovršiti prvenstvo zbog produženja vandrednog stanja. Poredak od 24. februara 2022. bit će konačni poredak, ali niko neće biti proglašen prvakom – objavila je Ukrajinska prva liga.

Otkad je Rusija u februaru započela rat protiv Ukrajine, nije odigran niti jedan susret. Posljednji mečevi odigrani su u decembru kada su klubovi otišli na tromjesečnu zimsku pauzu.

Ukupno je ove sezone odigrano 18 ligaških kola. Drugi dio prvenstva je bio na tek na početku, a lider na tabeli bio je Shakhtar koji je osvojio 47 bodova, dva više od drugoplasiranog Dinama iz Kijeva. Ova dva kluba će, dakle, predstavljati Ukrajinu u Ligi prvaka.

U Evropsku će se ligu plasirati trećeplasirani Dnipro-1. U Konferencijsku ligu idu Zorja te Vorskla, a niti jedan klub neće otići u niži rang.

Što se nacionalnog kupa tiče, on je također otkazan, a pobjednika u ovoj sezoni neće biti.