Podaci laboratorijskih ispitivanja pokazuju da su proizvodi često pogrešno označeni ili sadrže velika odstupanja u pogledu njihove koncentracije. U 83 posto transakcija provedenih za tu studiju primljeni proizvod i/ili koncentracija nisu bili u skladu s deklaracijom i oglašavanjem na prodajnim mjestima na internetu. Osim toga evidentirane su brojne prevare, promet tzv. kripto valutama i nepozdane isporuke tako kupljenih proizvoda. U strukturi kupaca prednjače sportisti amateri i rekerativci te bodibilderi.

U sklopu ovog projekta, Jedinica za povjerljive informacije WADA-e I&I pripremila je osam obavještajnih paketa, koji su distribuirani svim relevantnim agencijama za provedbu zakona i antidoping na daljnju istragu.

– Uime Agencije za antidoping kontrolu BiH pozivam i upozoravam sportiste i građane BiH na dodatni oprez pri kupovini proizvoda dodataka hrani – suplemenata – izjavio je za Fenu Amir Avdagić, predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije.

Sve upite u vezi sa suplementima mogu se dostaviti Agenciji za antidoping kontrolu BiH putem emaila. Sve neregularnosti, nezakonitosti i kršenja antidoping pravila možete potpuno anonimno i zaštićeno prijaviti putem naše internet stranice (brzi linkovi, “prijavi doping”), saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.