ŠESNAEST GODINA S NOVIM STARIM MOSTOM

Mostar je bez najljepšeg luka koji spaja dvije obale Neretve bio skoro 11 godina.

Nakon rušenja Starog mosta granatiranjem s položaja Hrvatskog vijeća obrane u novembru 1993. godine, najvredniji spomenik materijalne kulture u Bosni i Hercegovini obnovljen je 2004, a svečano je ponovo otvoren na današnji dan.

Svečanosti upriličenoj tim povodom na platou ispod mosta prisustvovalo je više od pedeset stranih delegacija, državnika, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova, predstavnika međunarodne zajednice, bh. vlasti, predstavnika kulturnog i vjerskog života u BiH, kao i više od pet stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta.

Projekat obnove zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Holandija i Hrvatska. Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Maja Popovac, u vrijeme obnove Starog mosta mlada arhitektica, postala je dio tima koji je radio na obnovi najvrednijeg simbola Mostara. Navodi da ju je angažman turske kompanije ER-BU učinio najsretnijom arhitekticom na svijetu.

Ideja velikog zajedničkog projekta

  • Značilo mi je to i kao mladom inženjeru zaljubljenom u spomenike, ali i kao Mostarki koja je svim srcem željela da se gradu vrati njegov najvredniji simbol. Sama gradnja predstavljala je veliki izazov za sve nas, a mi smo svakim danom sve više uviđali koliko je težak bio zadatak mimara Hajrudina, nekad davno – mnogo prije nas. Tako smo i više cijenili graditelja i sve ono što most predstavlja. Važna je bila i ideja velikog zajedničkog projekta u gradu koji se prvi put ujedinjavao, kao i pilot projekta Svjetske banke i UNESCO-a što je prvi poduhvat te vrste u svijetu. Danas smo ponosni što smo posao doveli do kraja uz najviše ocjene – kazala je Popovac.

Smatra i da je Stari most po svemu specifičan. Vole ga i oni koji su u Mostaru bili samo jednom.

  • Njegova ljepota i tehnička izvedba gradnje nešto su što zaista ostavlja bez daha. Za mene je trenutak rušenja Starog mosta jedan od najtužnijih u životu – dodaje Popovac.

Jedan od skakača sa Starog mosta s najdužim stažom Benaid Kalajdžić imao je čast te večeri skočiti s dvije baklje u rukama. Snimak ljubomorno čuva u kućnoj sehari, a u razgovoru za AA ističe i kako je jedan od onih koji su svojim očima 1993. vidjeli rušenje mosta.

  • Pamtim i izjavu koju sam pred početak granatiranja na Starom mostu dao novinaru Siniši Jokiću. Prvu granatu koja je pogodila most dočekao sam u neposrednoj blizini – na stepenicama koje vode ka Titovoj ulici. Bilo je teško gledati u razvalinu nakon što sam shvatio da je luk 9. novembra 1993. završio u rijeci. Nadam se da se to više neće ponoviti – govori Kalajdžić.