29/03/2024 8:44

Aerodrom u Londonu uvodi brze testove na koronavirus, rezultati za sat

Putnici koji lete iz Londona, sa aerodroma Heathrow, za Hong Kong, bit će u mogućnosti da urade brzi test na COVID-19 na aerodromu prije prijave. Testovi, koji se moraju unaprijed rezervirati, koštaju 80 funti, a rezultati će biti dostupni u roku od sat. Iako se očekuje da će vrlo ograničen broj putnika koristiti tu mogućnost ove sedmice, taj potez se smatra značajnim za potencijalno okončanje karantinskih pravila.

Brzi bris pljuvačke, poznat je kao test Lamp (Loop-mediated Isothermal Amplification) brži je od PCR testova jer se brisevi ne šalju u laboratoriju, ali kompanija koja stoji iza njega priznaje da je Lamp test i “nešto manje osjetljiv”. Testiranje putnika će obaviti zaposleni iz kompanije koja proizvodi testove.

Test neće prihvatiti zemlje koje zahtjevaju dokaz negativnog PCR testa. To su za sada Kipar, Grčka, Bahami. Sa Italijom se još uvijek vode razgovori na nivou država, ali to tek treba da bude potvrđeno, a već prvi dan došlo je do problema jer je Italija, za koju se očekivalo da bude dio lansiranja, odbila da prizna testove, navodi „The Guardian“.

Džon Holand (John Holland), izvršni direktor aerodroma Heathrow, rekao je: „Mnoge druge zemlje već koriste testiranja kako bi zaštitile svoje granice dok ponovo pokreću trgovinu i putovanja. Mogućnost testiranja na aerodromu će olakšati i putnicima koji dolaze, ali i koji odlaze iz zemlje“.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.