29/03/2024 8:41

AfP: “BiH nije nikad bila bliža ratu”

“Sankcije SAD trebaju pratiti evropske države, a NATO treba razviti planove, u skladu s preporukama Vijeća za demokratizaciju politike. Pozivamo SAD i međunarodnu zajednicu da djeluju hitno i odlučno”.

“Iako je Bosna i Hercegovina izbjegavala totalni rat od 1995., nikada kao danas nije bilizu još jednoj etničkoj krizi”, stoji u pismu upućenom državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinkenu.

Alijansa za izgradnju mira (AfP), asocijacija koja okuplja više od 150 nevladinih organizacija i pokreta, uputila je alarmantan apel administraciji SAD s zahtjevom da se odlučno zaustavi secesionizam Milorada Dodika. Osim Blinkena AfP se obratio i Samanthy Power, glavnoj direktorici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), te ambasadorici SAD pri Ujedinjenim nacijama Lindi Trhomas-Greenfield.

AfP, koja djeluje na području 181 države svijeta, u pismu ističe da je “sigurnosna situacija u BiH sve gora i gora”, te da je odgovor međunarodne zajednice neadekvatan.

“Time ne samo da nisu riješeni problemi u BiH, već je i dodatno oslabljen Ured visokog predstavnika.

SAD i međunarodna zajednica mora odmah djelovati, kako bi se spriječilo izbijanje nasilja i sukob, te izgradio održivi mir u BiH, ali i regionu. To se mora postići korištenjem svih diplomatskih i razvojnih mehanizama”, ističe se u pismu.

Njegovi potpisnici, osim Dodika, za eskalaciju nestabilnosti optužili su i nacionalističke političare Hrvatske, te Rusije.

SAD se upozoravaju i da dosadašnji diplomatski odgovori ne samo da nisu adekvatni, već i da neke od aktivnosti – poput izborne reforme – prijete da samo dodatno ojačaju etničke podjele.

Uz to, citira se i dio izvještaja Vijeću sigurnosti koje je podnio visoki predstavnik Christian Schmidt u kojem se navodi da se “BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u postratnom periodu”.

“Uporna i teška izazivanja temelja Dejtonskog sporazuma, koja provode vlasti entiteta RS, predvođene najjačom strankom – SNSD-om, čiji je predsjednik Milorad Dodik, ne ugrožava samo mir i stabilnost BiH i regiona. Ona, ako im se ne suprotstavimo, prijete da odvedu u samo poništavanje Dejtonskog sporazuma”, citira se Schmidt.

AfP stoga zahtijeva da SAD iskoriste sva diplomatska i razvojna sredstva koja su im na raspolaganju, kako bi došlo do smanjenja tenzijau BiH, te da se uvedu modificirane sankcije Dodiku i njegovim sljedbenicima i pomagačima, te ojača OHR.

“SAD trebaju uvesti i snažnije sankcije, čime bi se ojačale te mjere koje su Dodiku izrečene 2017. godine zbog njegovog kršenja vladavine zakona, nepoštivanja Ustavnog suda BiH, te opstruiranja Dejtonskog sporazuma”, navodi se dalje u pismu.

Sankcije SAD trebaju pratiti evropske države, a NATO treba razviti planove, u skladu s preporukama Vijeća za demokratizaciju politike.

“Pozivamo SAD i međunarodnu zajednicu da djeluju hitno i odlučno.

Bez takve koordinirane akcija na zaustavljanju nacionalističke plime u BiH, suzbijanja srpskih separatista koji nastoje izgraditi “srpski svet”, te odvraćanja ruskog štetnog utjecaja, a uz provođenje sasvim vidljive pravne reforme koja će štiti osnovna prava svih građana BiH, ali i uz kredibilno ojačavanje OHR-a, raspad države i etničko nasilje i sukobi su vjerodostojna i ozbiljna prijetnja”, zaključuje se u pismu.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.