28/03/2024 22:42

Ako planirate putovati u susjednu Srbiju imajte na umu da je za strance obavezan PCR test

Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv Covida-19 ne razmišlja o ublažavanju mjera jer je epidemiološka situacija još “izvanredna, a povremeno i katastrofalna”, unatoč pokazateljima pada broj novozaraženih koronavirusom, izjavio je član stožera epidemiolog Predrag Kon.

On je za “Pink” rekao kako se jasno vidi da je prošao “epidemiološki maksimum”, ali i upozorio da zemlja ulazi u razdoblje koje će trajati duže nego što se očekivalo jer “krivulja zaražavanja” ne opada brzo.

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru, ograničenje radnog vremena do 17 sati tokom sedmice, a vikendom se ne radi od 17 sati u petak do ponedjeljka u pet ujutro, uz iznimku trgovina, apoteka i benzinskih crpki, ali samo za točenje goriva.

Kon je istaknuo da se u posljednje vreme na respiratorima nalazi oko 300 pacijenata, što govori o velikom opterećenju odjela intenzivne njege u Covid bolnicama, na kojima je 15. decembra bilo više od 9.000 hospitaliziranih s dijagnosticiranim Covidom-19

Kon: U Srbiji je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru

On je kao “popis dobrih, ali nerealnih želja” odbacio mogućnost ublažavanja mjera na predstojećoj sjednici Kriznog stožera u petak, rekavši kako je “iznimno važno osloboditi pritiska bolnice i odjele intenzivne njege”.

– Tek kad se dovoljno spusti krivulja zaraze mogli bismo razgovarati o ublažavanju mjera – rekao je Kon.

Pozvao je i građane da se suzdrže od masovnijih okupljanja tokom skorijih praznika. Odlukom srbijanske vlade od 20. decembra za ulazak stranaca na teritorij Srbije bit će obavezan negativan PCR, što se odnosi i na građane Bosne i Hercegovine.

Srbijanski državljani mogu ući i bez testa, ali u tom slučaju moraju provesti 10 dana u izolaciji, dok zdravstvenim vlastima ne predoče dokaz da su u međuvremenu negativno testirani na Covid-19.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.