29/03/2024 13:35

Arapović: Vlada FBiH već nema legitimitet

U pauzi današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razgovarali smo s zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adisom Arapovićem (SBB) koji nam je pojasnio zbog čega je Klub SBB-a odlučio podržati inicijativu za smjenu Vlade FBiH.

Javnost je više nego osjetljiva na momenat u kojem se ovo sve dešava. Vlada FBiH je praktično obezglavljena mjerama osiguranja koje je Sud BiH uzrekao premijeru FBiH Fadilu Novaliću. S druge strane gabariti ove afere su ogromni da bi se stvar tek tako zaboravila i da bi se nastavilo po starom. Enormni kriminal se desio, neko je prokockao 10 milliona KM javnog novca i za to se mora odgovarati. Da li u tome ima ruvodilaca iz Vlade FBiH, to će Sud dokazivati, prije svega vjerujem u pretpostavku nevinosti, ali s druge strane ova Vlada s premijerom Novalićem na čelu nije osigurala transparentno i kontrolirano trošenje javnog novca – istakao je Arapović.

Dodao je da ova Vlada FBiH već nema legitimitet, jer je godinu I po dana u nepostojećem tehničkom mandatu.

Arapović: Možda je ovo pravi trenutak - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– Možda je ovo pravi trenutak da se pokrene parlamentarna procedura za izglasavanje nove vlade koja će odražavati volju parlamentarne većine. Stvar je naravno zapela na relaciji HDZ-SDA iz poznatih razloga i moj poziv jeste ključnim akterima da se pookrene proces imenovanja novog predsjednika FBiH, a samim time i Vlade FBiH, te da se konačno provedu rezultati kompromitiranih izbora iz 2018. kada se desila enomna izborna pljačka – smatra Arapović.

Prema njegovom mišljenju, svako vidi svoje interese da se ne formira federalna vlast.

– SBB je na stajalištu da ovakva Vlada FBiH nema legitimitet, on je sad posebno poljuljan nakon ove afere. SDA i HDZ trebaju pokrenuti proces imenovanja nove vlade, a SBB će u tome biti više nego korisna adresa, bez insistiranja da po svaku cijenu bude na nekim pozicijama i bilo šta drugo što neko može predstaviti kao naš sitni interes. Nama kao manjem partneru u vlasti u interesu nam je da se stavi tačka na kriminal koji se odvijao pod kišobranom nekih ljudi na vrlo važnim pozicijama i da se spriječi da politički diskurs i saopćenja političkih stranaka diktiraju rad pravosuđa u BiH – naglasio je Arapović.

Arapović: Nek Tužilaštvo radi svoj posao bez pritiska - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dodaje da je krajnje vrijeme da se stavi tačka na politički pritisak na bh. pravosuđe, neka Tužilaštvo i Sud rade svoj dio posla.

– Ako se ispostavi da ga ne rade kako treba, onda da preispitujemo njihovu odgovornost, ali prejudiciranje optužnice i sutra presude, zaista je neprihvatljivo. Parlament FBiH i SBB kao Klub će dati svoj maksimum da se i taj scenario spriječi. Ako je doprinos raspetljavanju ove političke krize u kojoj se trenutno nalazimo to da se Vladi FBiH izglasa nepovjerenje i da se krene u proces izbora nova Vlade, mi smo u potpunosti na tom tragu – zaključio je Arapović.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.