Austrija ide u treće zatvaranje nakon Božića

Austrija ulazi u treće zatvaranje nakon Božića koje će potrajati do 18. januara, piše u petak nekoliko austrijskih medija, uključujući novinsku agenciju APA-u.

Vlada će u petak poslijepodne održati video konferenciju s guvernerima devet austrijskih pokrajina o mogućim dodatnim mjerama protiv koronavirusa.
Austrija je izašla iz drugog “lockdowna” prošle sedmice. Bilježi manje od 3000 zaraza dnevno u odnosu na vrhunac pandemije kada je bilo više od 9000 slučajeva koronavirusa u danu. Za vladu je to i dalje visok broj, ali su za Božić dozvoljena velika okupljanja do 10 ljudi iz 10 kućanstava.

Novo zatvaranje zemlje značilo bi ponovno zatvaranje trgovina koje nisu nužne i prijelaz s trenutačnog policijskog sata na obvezu ostanka kod kuće cijeli dan gdje je to moguće, uz iznimke odlaska u kupovinu osnovnih potrepština.
To bi također značilo da će se odgoditi otvaranje skijališta koje je zakazano za 24. decembar. Hotelima i restoranima već je naloženo da ostanu zatvoreni za božićne blagdane.

Nakon što su “masovna testiranja” na koronavirus privukla tek manji dio javnosti ovaj mjesec, nova runda testiranja održat će se od 16. do 17. januara. Oni koji budu negativni, moći će izaći iz “lockdowna” 18. januara kada će se ponovno otvoriti sve trgovine i restorani, objavila je APA.