28/03/2024 13:58

Austrija popustila mjere, dozvoljena okupljanja za Božić i Novu godinu

U Austriji su od ponoći na snazi nova korona pravila i popuštanje mjera “zaključavanja”.

Ograničenje slobode kretanja više ne važi 24 sata, već od 20 do šest sati ujutro.

Tokom policijskog sata stan se može napuštati samo radi odlaska na posao, nabavke potrepština, pružanje pomoći drugim osobama ili šetnje radi fizičke i psihičke rekreacije. 

Popuštanjem zaključavanja đaci osnovnih škola i maturanti se vraćaju u školske klupe, a otvaraju ponovo i radnje.  I dalje važi ograničenje kontakata, koje je sada manje strožije.

Do sada su članovi jednog domaćinstva imali mogućnost da se sretnu samo s jednom osobom drugog domaćinstva, a sada je to prošireno na cijelo drugo domaćinstvo. Međutim, maksimalan broj je šest odraslih i šestoro djece. 

Izuzetak su božićni i novogodišnji praznici, pa će 24., 25., 26. i 31. decembra biti omogućen susret maksimalno 10 osoba, uključujući djecu, nezavisno od toga u koliko domaćinstava žive.

Tim danima neće važiti policijski sat, tako da će se Božić i Nova godina moći slaviti i poslije 20 sati. 

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.