28/03/2024 22:29

Beč: Roboti za djecu u bolnici Floridsdorf

Mjerenje temperature, pružanje informacija o koronavirusu i socijalnoj distanci – to od danas rade tri zdravstvena robota imena Ejmi (Amy) u dječijoj ambulanti bolnice Floridsdorf u Beču.

Roboti Ejmi visoki su 1 metar i opremljeni s nekoliko mikrofona i infracrvenih kamera, operativnim sistemom android, prati me(follow-me) funkcijom, tačskrin (touchscreen), te funkcijom za snimanje i reprodukciju glasa. Prvo programiranje prilagođeno je potrebama dječije ambulante, a u budućnosti se Ejmi može programirati i za druge zadatke, poput podrške u kući. 

– Na ovaj način ne samo da će vrijeme u čekaonici za djecu biti ugodnije, nego će pružiti podršku medicinskim radnicima na klinici Floridsdorf – rekao je gradonačelnik Majkl Ludvig (Michael Ludwig) prilikom primopredaje robota. Zdravstveni roboti su donacija telekom operatera Magenta Telekom i funkcionišu pomoću nove 5G tehnologije.

Roboti za djecu u bolnici Floridsdorf

Peter Haker (Peter Hacker), ministar za socijalna pitanja, zdravstvo, i sport je istakao da će uskoro u bolnici Floridsdorf u upotrebu uči i složeni hirurški roboti, koji će hirurzima pomoći prilikom postizanja još veće preciznosti.

Sa 5G mrežom će posebno u sektoru zdravstva biti moguća primjena mnogih aplikacija koje će pojednostaviti život i učiniti ga sigurnijim.

– Beč želi postati glavni grad digitalizacije u Evropi. To će postići inteligentnim mjerama koje omogućavaju optimalnu digitalnu povezanost ljudi i mašina – smatra bečki gradonačelnik Ludvig.

Bolnica Floridsdorf je izgrađena prema najnovijim standardima arhitekture, medicine i tehnologije. Na mrežu je povezano oko 3.000 uređaja medicinske tehnologije. Grijanje, hlađenje, transportni sistem bez vozača, sistemi za navodnjavanje vrtova, su svi digitalizovani i automatizovani. Putem 5G mreže se ne postiže samo bolji protok podataka nego i kraće vrijeme odziva uređaja. 5G mreža će omogućiti petu generaciju mobilnih komunikacija a to uključuje IOT, industriju 4.0, pametne gradove, autonomna vozila, robote i dronove. Jednog dana će izvanredni hirurzi sa drugog kraja svijeta moći obavljati operacije, a da pri tome fizički ne budu prisutni u operacionoj sali.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.