28/03/2024 11:28

BH Telecom ne vrši instalaciju 5G mreže

Povodom sve učestalijih upita medija, te neosnovanih i netačnih navoda i komentara po društvenim mrežama u kojima se lažno predstavljaju činjenice o instaliranju 5G baznih stanica u Bosni i Hercegovini, ovim putem obavještavamo javnost da BH Telecom ne vrši instalaciju 5G mreže.

Osnovni preduslov za komercijalno puštanje 5G mreže u Bosni i Hercegovini je uređenje regulatornog okvira i adekvatne dozvole koje izdaju nadležne institucije.

„BH Telecom nema instalirane 5G bazne jedinice na svojim baznim stanicama u BiH, niti vrši postavljanje opreme/baznih stanica bez najave. Sa svim informacijama o razvoju 5G mreže BH Telecom redovno informiše javnost i to isključivo činjenicama. Podsjećamo da je BH Telecom prvi u BiH testirao 5G u maju 2020. godine, u kontrolisanim uvjetima na lokaciji u prostorijama BH Telecoma, te nisu provođene dodatne aktivnosti na širenju, niti komercijalizaciji 5G mreže. Sve instalirane antene BH Telecoma koriste se za 2G/3G/4G mrežu, a infrastruktura se postavlja po strogim standardima. Testiranje utjecaja bazne stanice od strane relevantnih tijela je preduslov za upotrebnu dozvolu i puštanje opreme u rad“, istakao je v.d. izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa, gosp. Adnan Huremović.

Također, najava svih radova BH Telecoma, sa preciznim terminima, se dostavlja nadležnim institucijama i objavljuje na web stranici BH Telecoma, a o čemu svjedoči način na koji je javnost bila upoznata tokom instalacije 4G mreže.

Nažalost, nije prvi put da se na ovakav način neodgovornim postavljanjem dezinformacija po društvenim mrežama nanosi šteta kako BH Telecomu, tako i razvoju i nivou obrazovanja društva u cjelini.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.