Biden “zaskočio” Erdogana pred početak Samita NATO

Američki predsjednik iznednada je prišao šefu turske države. Dvojica političara zadržali su se u dužem srdačnom razgovoru. Erdogan je prijateljski trljao Bidenovu lijevu nadlakticu dok su razgovarali. Uz pomoć prevodioca.

Predsjednik Joe Biden”zaskočio” je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana iznenadnim prilaskim i pružanjem pesnice pred nos, ali u znak pozdrava, u skladu s epidemiološkim mjerama.

The Daily Mail prenosi da će se dvojica lidera susresti tokom Samita NATO saveza u Briselu, te da susret treba donijeti popuštanje u sve napetijim odnosima Ankare i Vašingtona

Erdogan je jasno rekao da će obavijestiti Bidena kako je nedavna izjava predsjednika SAD o armenskom genocidu ‘uznemirila i usplahirila’ Tursku. To mu planuira saopćiti tokom susreta jedan na jedan.

“Zemlja saveznica koja zauzima takav stav po pitanju koje nema nikakve veze s NATO-om, pitanju Armena, uznemirila nas je i usplahirila. Nije moguće nastaviti bez podsjećanja (Bajdena) na ovo”, rekao je Erdogan u komentarima prije putovanja na samit.

Rekao je da će i otvoriti pitanje zašto je Bijeloj kući priznala masakr nad Armenima 1915. godine, za vrijeme tadašnjeg Otomanskog carstva, kao “genocid”.

Turska prihvata da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama u Prvom svjetskom ratu, ali poriče da su ubijanja sistematski organizirana i da predstavljaju genocid. Nakon višegodišnjih rasprava u Vašingtonu, Bijela kuća je u aprilu objavila izjavu o ovom historijskom događaju koji je rezultirao smrću 1,5 miliona.

Biden i Erdogan razgovarali su tokom plenarne sjednice sastanka NATO-a. Biden je prišao Erdoganu koji je sjedio. Ovaj je, iako je bio iznenađen, prilično hitro ustao i započela je konverzacija, posredstvom prevodioca. Sve se dešavalo pred samo početak Samita.

Dok su pričali, Erdogan je prijateljski trljao Bidenovu nadlakticu. Razgovor je potrajao, a sve je promatralo više šefova država ili vlada članica NATO.

Susret Biden – Erdogan, koji je planiran kasnije, jedan je od sastanaka koje američki predsjednik održava s liderima članica Alijanse.

Američkki predsjednik danas je imao i susret s čelnicima tri baltičke države kako bi ih uvjerio u američku podršku prije njegovog samita u srijedu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

“Bio je to konstruktivan topao i energičan angažman s trojicom lidera”, rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije SAD tokom brifinga za novinare.

Politički.ba