28/03/2024 10:49

BiH nema luksuza da na formiranje vlada čeka godinu i više

Oproštajna press konferencija šefa Delegacije Evropske unije.

– Vjerujem da ćemo ovog puta mnogo, mnogo brže vidjeti formirane vlade nego prošli put – poručio je odlazeći specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Govoreći pred brojnim novinarima na oproštajnoj press konferenciji, on se zahvalio i medijima na saradnji.

Istakao je da je pred BiH puno posla i da se vremena za gubljenje nema niti luksuza za propustanje prilika.

– Kada sam došao, nadao sam se da ću u vrijeme odlaska svjedočiti ili da smo jako blizu početka pregovora ili da oni počinju. Naša ponuda za to bila je na stolu, ali je tu i ostala i to mi je žao.

Pred BiH su brojna pitanja – od političkih i slučaja “Sejdić-Finci” do programa rasta i zapošljavanja.

– BiH je evropska država. Njoj je mjesto u EU i mi smo spremni pomoći vam da se taj cilj ostvari. Imate jednu od najvećih, ako ne i najveću, Misiju EU u svijetu. I sigurno imate najbolju misiju EU u svijetu. U historiji EU ne može se naći primjer bolje i brže reakcije kao što je to kada smo reagirali u vrijeme majskih poplava – naveo je Sorensen.

Istakao je i podatke da 87 odsto građana smatra da tokom kampanje političari nisu govorili o ključnim problemima običnih ljudi. Također, naveo je i da 78 odsto građana ekonomske probleme smatra najvećim ali da se ni o tim pitanjima tokom kampanje nije puno pričalo.

Upozorio je da nije dobra takva diskonekcija između građana i politike.

Također, Sorensen smatra i da nije dobro da svake dvije godine BiH ima neke izbore i da bi korisnije bilo da se to ‘malo prorijedi’.

On se osvrnuo i na aktuelni ‘rat saopćenjima’ između Suda i Tužilastva BiH. Istakao je da institucije BiH moraju raditi i nije želio ulaziti u lične odnose između čelnika.

– Nije slučajno da pregovore o članstvu počinjemo i završavamo poglavljima o pravosuđu. Znamo da su ona najzahtijevnija i da su duboke reforme tu neophodne – rekao je Sorensen.

Nasljednik

Sorensen nije mogao odgovoriti na pitanje ko će ga naslijediti.

Rekao je da je procedura odabira naslijednika u toku, ali da ni on ne zna ni ko ni kada će doći na njegovo mjesto.

bhreporter/Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.