Bošnjacima Trebinja neophodna je pomoć države BIH

U okviru radne posjete Istočnoj Hercegovini mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, posjetio je Trebinje i susreo se sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Bošnjaka – povratnika u ovaj grad, koji su potpredsjedniku Salkiću predočili rezultate povratka, intenzitet i nivo zapošljavanja povratnika, te ocjenu saradnje sa gradskom upravom.

-Gradinačelnik Vučurević nam je rekao da je saradnja sa povratnicima Bošnjacima relativno dobra i da je njegova želja da se ta saradnja podigne na viši nivo. Na žalost, rezultati implementacije Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma u Trebinju su slabi, tako da saradnju sa gradskom administracijom i Vladom RS treba usmjeravati u tom pravcu. Gradonačelnik Vučurević je pozvao Bošnjake da dolaze u Trebinje i da se osjećaju lijepo u ovome gradu. Smatram da je ovaj naš razgovor bio izuzetno koristan, te da on može biti uvod u novu stranicu stvaranja saradnje i povjerenja na ovome prostoru, kazao je Salkić.

Predstavnici Bošnjaka – povratnika u Trebinje, predočili su potpredsjedniku Salkiću i gradonačelniku Vučureviću podatke koji govore o teškoj situaciji u kojoj se nalaze povratnici. Otvorena diskriminacija prilikom zapošljavanja Bošnjaka u javne institucije mora prestati, jer ukoliko se nastavi, ionako slabi rezultati povratka mogli bi biti još porazniji. U ovom trenutku je tek 150 trebinjskih Bošnjaka izvadilo lične karte u svome gradu, samo ih je 25 zaposleno. U javnom sektoru skoro da nema ni jednog Bošnjaka, osim u Sudu i Graničnoj policiji. Ipak, oni su se složili da su ranije postojale sigurnosne prepreke povratku, a da su sada problemi isključivo ekonomske prirode. Mr. Salkić je iskazao potrebu da se zajednički radi na animiranju povratnika u Trebinje da ovdje pokreću svoj biznis, pokreću farme i podižu plantaže, a da će kroz institucije sistema on učiniti sve da im se pruži adekvatna podrška:

-Naša je obaveza da povratnicima u Trebinje pružimo podršku da svoj povratak učine održivim. Mi moramo vratiti dostojanstvo ovome čovjeku na čijim je leđima teret opstojnosti ove države. Potpuno smo spremni da to učinimo i dat ćemo sve da ekonomski osnažimo njihove porodice, jer Bosna i Hercegovina je i u Trebinju, podjednako kao i u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Mostaru, Zvorniku, zaključio je Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE RS

Bhreporter