29/03/2024 8:27

Bošnjačka sekiracija

Šta god ko traži, to i dobije, stara je narodna izreka.

Piše: Almasa Hadžić

 

Evo treći dan kako me “ubijaju“ poruke poslate s poznatih brojeva bh. telekom operatera, kao i one raznih, znanin i neznanih korisnika društvenih mreža, u  kojim me ljutito pitaju „zašto bh. mediji šute“ u slučaju nekakvog Pjevača iz nekog bh. grada, učesnika nekakvog srbijanskog muzičkog takmičenja.

Neki prigovaraju, neki čak i vrijeđaju, neki, opet, sugeriraju k’o biva, patriotski je da „domaći novinari“ a, bezbeli i ja sa svojim bremenom godina, ustanemo u odbranu „ni krivog ni dužnog Pjevača“ čiji je glas do sada, kažu, usred Beograda „pregazio“ sve moguće pjevačke talente, a sada ga, eto „srpski mediji linčuju zato što je Bošnjak“.

Poznata bošnjačka sekiracija.

Pratim čitanje presude Stanišiću i Simatoviću, pred očima mi rahmetli Nura Alispahić i njen susret sa ubicama sedamnaestogodišnjeg joj sina Azmira na suđenju Stanišićevim „Škoropionima“ u Beogradu, a ono opet poruka na mobitelu „sve ovo što rade ovom momku je zato što je musliman i što je trebao pobjediti“.

Piše mi to hanuma s kojom sam nekad ležala u istoj bolničkoj sobi u UKC Tuzla i čija pamet, kako stari, po svoj prilici vrijednost bošnjačkog znanja uspjeha i ponosa mjeri Pink postignućima svoga naroda.

Ne volim bljuvanje nacionalističke vatre po bilo kome, pa ni ovo što srbijansko medijsko smeće radi ovom momku, ali, da budem iskrena i svejedno mi je.

Mogao se, naprimjer, takmičiti iz fizike, iz engleskog jezika, matematike, pa, obzirom na talenat koji ima, i iz pjevanja, bilo gdje u BiH i svijetu (kažu da se iz pjevanja u BiH takmičio i bio najbolji!), ali, nažalost, i on, i mnogi kao on, u brižljivo gajenom bošnjačkom kompleksu, potvrdu svog talenta još uvijek vide jedino u certifikatu na kome stoji pečat iz Srbije.

Valjda, kad ih „Srbija ovjeri“ postanu „neko“.

Razmišljam kakav je talenat imao Nurin Azmir, kakvu je muziku slušao, o čemu je razmišljao dok mu je Pera Petrašević pucao u leđa, zbog kojeg se njegov nadređeni Slobodan Medić na sudu hvalio da sve što je u ratu radio – radio je „za Srbiju i srpski narod“.

Pa čak ubijao i dječake koji su sanjali diplome profesora, inžinjera, ljekara, a možda i uspjeh u svijetu muzike.

Ubijao, ustvari, za  istu onu Srbiju koja 26 godina nakon rata, samo drugim oružjem kakvo je i medijsko smeće koje ovih dana bljuje po  Pjevaču, ubija pamet, znanje i stvara osjećaj manje vrijednosti kod mnoge djece kojim se šund i kič prekodrinskih cajki i estradnih hohštaplera, svim silama nameće kao ostvarenje životnog sna.

Šta god ko traži, to i dobije, stara je narodna izreka.

Pjevač je tražio potvrdu svog talenta u Srbiji i dobio je kroz uvrede, blaćenje, prezir, ustvari, nacionalističko medijsko čerečenje kakvo se, redovno događa onima koji misle da im je certifikat iz Srbije, garant njihovih ljudskih i profesionalnih postignuća.

Stoga, sekiraciju ko će biti najbolji pjevač talent šoua u Srbiji, prepuštam iskompleksiranoj masi „zabrinutih“ Bošnjaka i Bošnjakinja, koji me zadnjih dana ubjeđuje da je patriotski „braniti Pjevača“ od nasrtaja nacionalista iz Srbije.

Nije valjda!

Ili „iđi, biži“ kako bi rekao stari Mujaga iz Zvornika.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.