29/03/2024 0:58

Bukvarević: Boračka populacija i penzioneri neće biti oštećeni

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istaknuo je prilikom današnjeg obraćanja kako boračka populacija i penzioneri neće biti oštećeni za vrijeme epidemiološke krize zbog koronavirusa.

On je zahvalio Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu finansija koji su uložili dodatne napore kako bi naknade borcima, odnosno za 102.507 boračkih porodica, bile isplaćene nekoliko dana ranije, a imajući u vidu ograničenost kretanja sugrađana koji su stariji od 65 godina.

Ministar Bukvarević pozvao je 35.600 pripadnika boračke populacije koji su stariji od 65 godina, da na vrijeme, odnosno do petka ove sedmice, preuzmu svoje boračke naknade.

– Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata uputilo je prijedlog Vladi Federaciji BiH da se sa pozicija unutar Ministarstva preusmjeri 20 miliona KM u Fond za borbu protiv virusa Covid-19, ali su te uštede i rezovi napravljeni u skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH i Ministarstva da se naknade borcima i članovima njihovih porodica ne umanjuju, što su predstavnici boraca apsolutno podržali – kazao je Bukvarević.

Pres-konferencija u Vladi FBiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Naglasio je da su penzije i boračke naknade prioritet u isplati iz budžeta Federacije BiH i tako će biti i u narednom periodu.

– Resorno ministarstvo i Vlada Federacije BiH opredijeljeni su da na sve moguće načine pomognu svim građanima u krizi koja je zadesila našu državu, ali ćemo učiniti i sve napore da najranjivije kategorije našeg društva zaštitimo. S tim u vezi je i odluka našeg Ministarstva za ovih 20 miliona KM preusmjerimo u Fond koji će biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa – kazao je Bukvarević.

Čestitka borcima

On je na početku obraćanja iskoristio priliku da svim pripadnicima čestita današnji dan, kada je odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formirana Teritorijalna odbrana Republike BiH.

– Odluka Predsjedništva Republike BiH bila je od strateškog značaja, jer su sve oružane formacije stavljanje pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, što je poslije dovelo do formiranja Armije Republike BiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem značaj Patriotske lige BiH, MUP-a Republike BiH, Zelenih beretki i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovoljačke formacije među prvima su se suprotstavile agresorima i, nakon ove odluke, u potpunosti se potčinile štabovima Teritorijalne odbrane Republike BiH – kazao je Bukvarević.

Dodao je da je na prijedlog predstavnika boraca jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH održan sastanak s delegacijom Koordinacije boračkih saveza i organizacija Armije Republike BiH te je upućena zajednička čestitka u povodu godišnjice formiranja Teritorijalne odbrane Republike BiH.

– Predstavnici boraca iskazali su podršku Ministarstvu i Vladi Federacije BiH, koja je uz borce, te su pozdravili odluku da boračke naknade i obim prava ovoj populaciji ne budu umanjeni – kazao je Bukvarević.

Sjetimo se šehida i Alije Izetbegovića

On je pozvao sve građane da se na današnji dan, svako na svoj način, primjereno i dostojanstveno, sjeti svih šehida, jer je to najmanje što svi pojedinačno mogu učiniti za sve oni koji su živote utkali u temelje Bosne i Hercegovine.

– Pozivam sve građane da se svako na svoj način primjereno i dostojanstveno sjetimo naših šehida i poginulih boraca, kao i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića, jer je to najmanje što svi možemo pojedinačno učinti za sve one koji su život utkali u temelje naše jedine domovine Bosne i Hercegovine – kazao je.

Bukvarević je pozvao sve boračke kategorije i druge građane da se poštuju mjere koje su izdali nadležni organi te je zahvalio svima onima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa, ljekarima, policajcima i svima koji su u službi građana.

– Treba da poštujemo mjere i učinimo maksimum da ostanemo što je moguće više kod svojih kuća – kazao je.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.