29/03/2024 13:04

Centralna banka BiH nema saznanja da se u Turskoj vrši konverzija KM u liru

Centralna banka Bosne i Hercegovine nema saznanja da se u mjenjačnicama u Republici Turskoj vrši konverzija KM u turske lire (TRY) i za iznose ispod vrijednosti KM u odnosu na euro.

– Ako su i zabilježeni pojedinačni slučajevi, kupovni i prodajni tečaj su formirani u skladu sa ponudom i potražnjom za KM u Turskoj, pa tečaj daleko od ravnotežnog nije pravilo, nego izuzetak – rečeno je Feni u Centralnoj banci BiH.

Člankom 32. Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine određen je službeni tečaj KM u odnosu na euro. Člankom 33. Zakona određeno je da u Bosni i Hercegovini za poslovne banke i druge ovlaštene finansijske institucije maksimalna provizija, takse i druge naplate za kupovinu i prodaju KM za euro ne mogu iznositi više od jedan posto.

– Vezano za mjenjačke poslove, CBBiH ima potpisan ugovor sa Narodnom bankom Srbije i ta saradnja je uspješna već godinama. CBBiH je potpisala ugovor i sa Crnom Gorom, ali Narodna banka Crne Gore nikad nije realizirala ugovor, te se mjenjački poslovi ne odvijaju putem njih. Sa Narodnom bankom Srbije imamo uspostavljen i kliring međunarodnog platnog prometa koji se odvija posredstvom poslovnih banaka – navode iz Centralne banke BiH.

Može se zaključiti kako, što se tiče nabavke KM, inozemne mjenjačnice idu svojim poslovnim kanalima, pretpostavlja se posredstvom lokalnih banaka koje sarađuju sa bankama iz BiH, a koji su izvan nadležnosti CBBiH.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.